latinica  ћирилица
13/05/2020 |  12:09 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Српска успјешна у борби против вируса корона (ФОТО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић и руководство Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци оцијенили су данас да су ова установа и здравство у Српској успјешно одговорили на изазове у борби против вируса корона, те истакли да је Влада Српске у посљедња два мјесеца уложила више од 100 милиона КМ у овај сектор.

Вишковић је нагласио да је огроман допринос медицинских радника у борби против вируса корона.

- Захвалан сам медицинским радницима за немјерљив допринос борби против вируса корона. Српска је показала да може да се избори са овим проблемом - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је оцијенио да је изузетно значајно што у ковид болници није било обољелих здравствених радника.

- Пуно јаче економије од наше, односно њихови здравствени системи су били у огромним проблемима. У Српској ниједна здравствена установа није дошла у ситуацију да не може примити пацијенте или да нису имали потребну опрему и респираторе. Средства Владе Српске уложена су за набавку потребне опреме и лијекова и успјели смо да вирус држимо под контролом. Ниједног момента нисмо имали експоненцијални раст заражених, сада контролишемо ситуацију и надам да ћемо борбу веома брзо успјешно привести крају -  додао је Вишковић и напоменуо да су све одлуке Кризног штаба објављене у Службеном гласнику.

Он је поновио да је вирус корона још присутан, али да се сада много више зна о њему него прије два мјесеца.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да је УКЦ успјешно одговорио на изазове у борби против вируса корона.

- Није недостајало УКЦ-у респиратора, кревета за пацијенте, медицинске опреме, а медицинско особље је константно било на располагању пацијентима - истакао је Ђајић.

 

Он је нагласио да су у УКЦ поштивани епидемиолошки, терапијски и дијагностички протоколи у складу са праксом у најзначајнијим свјетским здравственим установама.

- Све ово смо урадили уз подршку Владе Републике Српске. Када је ријеч о реконструкцији објеката на локацији старе хирургије у Бањалуци већину посла су урадили радници УКЦ-а и по минималним цијенама. Све што смо радили у овим условима је било потребно јер су спасавани животи људи - рекао је Ђајић.