latinica  ћирилица
15/05/2020 |  17:48 ⇒ 18:14 | Аутор: СРНА

Милош Лучић именован на позицију министра за људска права и избјеглице БиХ

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврдио је данас именовање Милоша Лучића за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара.
Милош Лучић (фото:атвбл) -
Милош Лучић (фото:атвбл)

Од 38 присутних посланика "за" је гласало 22, док је 15 било против и један уздржан.

Посланици су највише приговора имали на неискуство кандидата у области људских права.

Посланик Бранислав Бореновић  приговарао је на дужину трајања Лучићевог студирања, што је Лучић објаснио током интервјуа пред Комисијом за припрему избора Савјета министара.

Бореновић је рекао да гласа против, јер је против праксе да се млади људи, који немају довољно квалификација, именују на важне функције.

Посланик СНСД-а Сања Вулић појаснила је да нема конкурса, нити посебних услова за именовање министра, јер је ријеч о политички именованом лицу које носи и политичку одговорност.

- Треба дати прилику Лучићу и увјерена сам да ће он са својим тимом савјетника успјешно обављати посао - рекла је Вулићева.

Током дискусије о овом кадровском рјешењу избила је жестока расправа између Сање Вулић и посланика СДП-а Зукана Хелеза.

Мирјана Маринковић Лепић рекла је да неће подржати именовање Лучића јер сматра "поразним да је за позицију у институцијама БиХ потребна само страначка подобност и да се не вреднује образовање".

Посланик Нермин Никшић /СДП/ рекао је да је именовање уставноправно регуларно и да се с те стране не може приговорити.

Он је прокоментарисао и именовање замјеника министра безбједности Недељка Јовића и рекао да подржава његову опредијељеност да треба смањити улазак миграната у БиХ, а повећати њихов излазак из земље.

Посланик СДС-а Мирко Шаровић рекао је да је већина посланика током расправе указала на референце кандидата.

Шаровић је додао да је јасан његов став, као и позиција СДС-а, када је ријеч о гласању за предложена именовања.

Адил Османовић /СДА/ подсјетио је да је Комисија за припрему избора Савјета министара обавила разговоре са кандидатима, након што су прошли све потребне провјере Централне изборне комисије БиХ и Агенције за истраге и заштиту /Сипа/.