latinica  ћирилица
10/06/2020 |  09:19 ⇒ 09:45 | Аутор: Глас Српске

Само 130 миграната у БиХ жели да се врати кући

Од 6.000 миграната, колико их је тренутно у БиХ, свега 130 жели да се врати у земљу из које долази, рекао је директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић.
Мигранти  (фото:banjaluka.net) -
Мигранти (фото:banjaluka.net)

Ујић је навео да се посљедњих дана не повећава број улазака миграната у БиХ.

- Тренутно су у БиХ у привремено прихватним центрима 6.002 мигранта. Број улазака је на нивоу од прије 20 дана - рекао је Ујић за Глас Српске.

Он каже да је за осам дана јуна у БиХ ушло око 350 миграната, те напомиње да због пандемије не може упоређивати ове податке са ранијим периодом.

- Свакако је миграната у истом периоду лани било много више и дневно је било око 150 улазака у БиХ - додао је он.

Он је нагласио да је рад Службе ограничен у сваком смислу, да им недостају људски и материјално-технички капацитети.

Када је ријеч о даљим плановима у вези са питањем рјешавања мигрантске кризе у БиХ, Ујић је рекао да о томе треба да се изјасне владе ентитета и Савјет министара, те нагласио да ће Служба за послове са странцима наставити да ради посао из своје надлежности са ограниченим људским и материјално-техничким ресурсима.

Он је нагласио да је Служба имала одличну сарадњу на дневном нивоу са досадашњим министром безбједности Фахрудином Радончићем, који је поднио оставку на ту функцију, као и да је подржавала његове ставове у вези са рјешавањем проблема са мигрантском кризом.

Говорећи о мигрантском кампу у селу Липа, надомак Босанског Петровца, Ујић је навео да је Служба за послове са странцима из медија упозната о томе да се прави камп на тој локацији, да није учествовала у његовом формирању, као и да не зна чије је то земљиште.