latinica  ћирилица
11/06/2020 |  18:10 | Аутор: СРНА

У првом кварталу пријављена 4.444 илегална мигранта

Савјет министара усвојио је појединачне информације Министарства безбједности о стању у области миграција у БиХ за први квартал ове године, у којем јер наведено су Служби за послове са странцима пријављена 4.444 илигелна мигранта, што представља повећање од 20 одсто у односу на исти период прошле године, када је пријављено укупно 3.597 миграната.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Највећи број илегалних миграната у првом кварталу ове године били су држављани Пакистана /1.233 или 27,7 одсто/, Авганистана /1.056 или 23,8 одсто/, Марока /800 или 18 одсто/, Ирака /282 или 6,3 одсто/ и Египта /210 или 4,7 одсто/, саопштено је из Савјета министара.

У Информацији за март 2020. године наведено је да је Служби за послове са странцима пријављено 1.540 илегалних миграната, што је смањење за 23 одсто у односу на фебруар, односно смањење за 15 одсто у односу на март 2019. године.

Намјеру за подношење захтјева за азил исказало је 1.450 лица, а захтјев за азил поднијела су 23 лица.

У фебруару су евидентирана 2.002 илегална мигранта, што је повећање од 122 одсто у односу на јануар, када су регистрована 902 илегална мигранта, као и повећање за 90 одсто у односу на исти мјесец прошле године.

Смањење броја илегалних миграната у марту у односу на прва два мјесеца ове године резултат је мјера које су, осим БиХ, предузеле земље на западнобалканској рути с циљем спречавања и сузбијања ширења вируса корона, наводи се у саопштењу.

Осим тога, надзор граница на мигрантској рути појачан је и због ситуације на спољним границама ЕУ с Турском, која је обиљежила крај фебруара и почетак марта 2020. године.

Савјет министара је, на приједлог Министарства безбједности, донио Одлуку о измјени и допуни Одлуке о формирању Координационог тијела за питање миграција.

Чланови Координационог тијела биће представници министарстава безбједности и спољних послова, Министарства за људска права и избјеглице, те Службе за послове са странцима, Граничне полиције и Агенције за истраге и заштиту.

Координационим тијелом предсједаваће помоћник министра у Сектору за азил Министарства безбједности Маријан Баотић.

Када Координационо тијело засједа као Оперативни штаб за питање миграција, у његов састав улазе и представници министарстава одбране, финансија и трезора и цивилних послова, те Тужилаштва БиХ.

Савјет министара подржава напоре и активности Министарства одбране на имплементацији "Перспектива" програма транзиције и збрињавања отпуштеног персонала и "Превентива" пројекта заштите менталног здравља и психосоцијалне асистенције у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ, закључено је на данашњој сједници, након што је Савјет министара упознат о Информацији Министарства одбране о имплементацији ових програма у 2019. години.

У саопштењу се напомиње да Министарство одбране већ шест година успјешно спроводи властити "Перспектива" програм транзиције и збрињавања војног особља отпуштеног у складу са Законом о служби у Оружаним снагама, а усљед ограничења година старости и дужине војне службе.

За реализацију вишегодишњег "Перспектива" пројекта од 2016. до 31. децембра 2019. године утрошено је укупно 366.971 КМ за асистенцију 128 отпуштених лица.

Ово министарство спроводи и "Превентива" пројекат који је усмјерен на изградњу и јачање капацитета у области заштите менталног здравља и психосоцијалне асистенције припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ.