latinica  ћирилица
16/06/2020 |  10:30 | Аутор: СРНА

Оптужница против двојице Kамерунаца због кријумчарења миграната

Тужилаштво БиХ и партнерске полицијске и безбједносне агенције откриле су и документовале кријумчарење миграната из Африке према земљама ЕУ, у чијем извршењу су починиоци користили документа и исправе Француске и Италије које су припадале трећим особама, те подигло оптужницу против двојице држављана Камеруна, који се налазе у притвору.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптужница их терети да су током 2019. и почетком ове године на територији Камеруна, Француске и БиХ, дјелујући као организована група, врбовали држављане Камеруна, обећавајући им да ће им за новчане износе од 4.500 до 7.500 евра омогућити одлазак у земље на подручју ЕУ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оптужници се наводи да су оптужени кријумчареним мигрантима прибавили визе у дипломатском представништву БиХ у Египту како би наводно посјетили БиХ ради вјерског туризма, да би по доласку у БиХ организовали смјештај илегалних миграната на подручју Коњица, те покушали организовати њихов одлазак из БиХ копненим и ваздушним путем уручивши им путне исправе Француске и Италије које су гласиле на друге особе.

У овој намјери, већина илегалних миграната је откривена и спријечена приликом покушаја одласка из БиХ крајем јануара ове године.

Оптужени се терете да су починили кривична дјела организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната у вези са кривичним дјелом кријумчарење људи.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ. /крај/дб/љљ