latinica  ћирилица
17/06/2020 |  15:01 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Градишка: Изградња вртића и спортске дворане у завршној фази (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Градишци да се у том граду тренутно реализује неколико важних и капиталних пројеката, наводећи да је градња спортске дворане представљала велики захват, али да сада, када се види којој сврси ће служити, представља понос свима који су подржавали њену изградњу.
Цвијановић у Градишци - Фото: РТРС
Цвијановић у ГрадишциФото: РТРС

Цвијановић је нагласила да спортска дворана и нови вртић у овом граду, који су у завршној фази изградње, требају да буду на понос локалним властима, али и републичким институцијама и властима које су подржавале ове пројекте.

- Задовољна сам оним што сам видјела у вези са изградњом вртића, а посебно требамо бити захвални Србији која је дала готово половину средстава за финансирање пројекта. Уз тренд раста броја запослених у Градишци расте и потреба смјештаја дјеце у вртиће, али увијек нам је задовољство када је то проблем који морамо ријешити - нагласила је Цвијановићева, која је посјетила локацију изградње новог вртића и спортске дворане у Градишци.

Она је рекла да је из буџета предсједнице и Владе Републике Српске обезбијеђена подршка за бројне пројекте у Градишци.

- Све оно што се ради у Градишци, када су у питању важни инфраструктурни пројекти, дефинитивно даје сасвим нову и другачију атмосферу. Мислим да се град развија убрзаним кораком, због чега сам поносна на резултате Градске управе и градоначелника. Види се да постоји визија, знање у планирању и кандидовању пројеката, да се препознаје шта су потребе локалног становништва - истакла је Цвијановић и додала да је пред Градишком још једна свијетла фаза развоја.

Цвијановић у Градишци (Фото: РТРС)

Она је нагласила да је успјех загарантован сваки пут када постоји заједничко дјеловање републичке и локалне власти, а да не постоји пројекат који се не може рализовати када уз то постоји и подршка Владе Србије, као што је то случај са пројектом изградње вртића у Градишци.

- Посвећеност потребама грађана у Градишци дефинитивно постоји и у име републичких институција могу рећи да ће оне увијек стајати на услузи онима који буду кандидовали важне пројекте - додала је Цвијановић.

Она је истакла да је задовољна оним што види и у бројним другим локалним заједницама Републике Српске, те да Градишка, у односу на остале средине, има предност да је на прагу ЕУ, близу Бањалуке и комуниикацијски повезана са земљама западне Европе.

- Инфраструктурни пројекти, нови мост и ауто-пут који треба да добије праву употребну вриједност са завршетком моста, и све оно што смо радили јесу предности Градишке. Градоначелник Градишке је у комуникацији са колегама из других локалних заједница и сви они настоје да на што бржи и бољи начин обезбиједе напредак и развој својих средина - рекла је Цвијановић и закључила да се већ сад прича о пројектима који ће у Градишци бити реализовани у наредних четири до пет година.

Цвијановић у Градишци (Фото: РТРС)

Градоначелник Градишке Зоран Аџић захвалио је предсједнику Српске за посјету, наводећи да ће изградњом вртића готово у цијелости бити ријешен проблем чекања на смјештај дјеце у предшколске установе у Градишци, те да је спортска дворана објекат чију изградњу жељно ишчекује градишка омладина и 23 дворанска спортска клуба.

- Очекујемо да ће дворана бити завршена у наредних 60 дана. Имамо и клубове који су стицали услове и за пласман у премијер лиге и више рангове такмичења, борилачке спортове у којима су појединци освајали европске златне медаље. Сада им стварамо услове за такмичење и тренинге. Ово је дворана са 1.600 сједећих мјеста за гледаоце, гдје ћемо моћи организовати свјетска и европска такмичења у одбојци, кошарци, рукомету - навео је Аџић.

Према његовим ријечима, у склопу објекта, уз главну дворану имају и мању дворану која је прилагођена за мали фудбал и кошарку, као и трећу дворану за борилачке спортове.

Он је истакао да је Градишка град спорта и младих људи и да су Градска управа, Влада и предсједник Републике Српске уложили значајна средства за изградњу дворане.

- Од Владе до сада имамо уложено два милиона КМ, а укупно ће у изградњу дворане, која је започета 2009. године, инвестиција износити око 13,5 милиона КМ. Питање је да ли овако савремене дворане има у окружењу, јер су приликом изградње примијењена сва савремена техничка достигнућа, од начина загријавања топлотним пумпама, подног гријања, лед расвјете, до камених панела за вањске облоге и трослојних вакумских стакала, што све задовољава услове за `А` класу енергетске ефикасности - појаснио је Аџић.

Цвијановић у Брестовчини (Фото: РТРС)

Он је додао да је план да се на крову дворана инсталира фото-напонска електрана снаге 150 киловата.

Говорећи о изградњи новог вртића у приградској мјесној заједници Брестовчина, Аџић је навео да је ријеч о објекту површине 1.600 квадратних метара, који ће обезбиједити смјештај за додатних 160 дјеце, те да ће у склопу објекта бити изграђене просторије за канцеларије Савјета мјесне заједнице.

- Укупна инвестиција за изградњу вртића износи око 2,3 милиона КМ. За изградњу овог објекта добили смо и грант од Владе Србије од 500.000 евра, на чему им још једном захваљујем у име свих грађана. Тренутно имамо око 200 дјеце који чекају на смјештај у вртић, а са изградјњом овог објекта и адаптацијом постојећих вртића задовољићемо те потребе - рекао је Аџић, наводећи да би нови вртић требао бити завршен до краја октобра.