latinica  ћирилица
23/07/2020 |  16:48 | Аутор: СРНА

Договорена платформа за координацију миграционе политике

Беч треба да постане сједиште нове платформе за координацију миграционе политике, епилог је дводневне конференције министара унутрашњих послова и безбједности Западног Балкана и представника 18 земаља ЕУ.
Мигранти у Петровцу - Фото: РТРС
Мигранти у ПетровцуФото: РТРС

БиХ су на овој конференцији представљали замјеник министра безбједности у Савјету министара Недељко Јовић, директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић и замјеник директора Службе за послове са странцима Мирсад Бузар.

Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер рекао је да је циљ нове платформе да се мјере ЕУ и држава Западног Балкана учине ефикаснијим.

- Нова платформа ће се фокусирати на сарадњу у заштити спољних граница, враћање миграната без права на азил, борбу против кријумчара и изградњу брзог и ефикасног поступка за пружање азила - рекао је Нехамер.

Њемачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер од нове платформе очекује "неку врсту система за рано упозорење".

Он је рекао да се кроз редовну размјену искустава земаља које учествују и институција ЕУ може брже реаговати на све промјене у борби против нерегуларне миграције.

- Тема миграције ће нас још дуго година окупирати. Тренутно смо у Њемачкој суочени са јасно растућим бројкама миграције, са 300 до 400 миграната дневно, ниво какав је био прије појаве вируса корона - рекао је Зехофер.

Он је указао да не постоји нити једна чланица ЕУ која проблем миграције може сама ријешити.

Зехофер каже да су његове колеге из држава Западног Балкана, који су путем видео- линка учествовали на бечком скупу, указали на повећање активности дуж мигратнске руте.

- Њемачка, током предсједавања ЕУ до краја године, жели да се фокусира на преговоре о заједничком систему за питање азила - рекао је Зехофер.

Учесници конференције су се сагласили да је потребна још тјешња сарадња у Европи, али и са земљама Западног Балкана, те државама поријекла и транзита миграната.

Европски комесар за миграције Маргаритис Шинас оцијенио је да је идеја оснивања координационе платформе интересантна и исправна.

Шинас каже да ЕУ земље Западног Балкана сматра "проширеном породицом" и да треба интензивирати сарадњу.

Он је додао да се Аустрија развија у главног актера европске миграционе политике и да платформа треба да буде флексибилни оперативни инструмент.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић критиковао је чињеницу да су тренутно поједини системи за размјену информација доступни само чланицама ЕУ.

Он је указао да је неопходна боља комуникација ЕУ и држава Западног Балкана.