latinica  ћирилица
12/08/2020 |  19:04 ⇒ 13/08/2020 | 08:56 | Аутор: РТРС

Све већи број заражених међу млађом популацијом (ВИДЕО)

Неповољна епидемиолошка ситуација и даље у Српској. Од 525 особа које су тестиране на вирус корона 94 је позитивно.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Потврђена су и два смртна случаја. У питању је једна мушка и једна женска особа из Бањалуке и Пала, млађе и старије животне доби.

Институт за јавно здравство Српске упозорава да је све већи број заражених међу млађом популацијом чија је клиничка слика од средње до тешке. Не постоји алгоритам на основу којег се може израчунати да ли ће доћи до опадања броја заражених.

Највише новозаражених је у Бањалуци, а затим слиједе Добој, Мркоњић Град и Пале.

И даље је константан притисак на здравствене установе када је у питању повећање броја заражених. Из Кризног штаба ковид болнице у Бијељини упозоравају да већина болесника захтијева повремену или сталну кисеоничку терапију.

Не смирује се прича о првој вакцини против вируса корона. Прва количина руске вакцине против вируса биће произведена и спремна за употребу за двије седмице, најавио је руски министар здравља. Да би стигла у Српску неопходни су додатни подаци који се односе на тестирања која су вршена и који систем квалитета испуњава та вакцина.

Осим стручњака , у вези са руском вакцином огласили су се и политичари, нагласивши да је то глобална трка.

У Српској цијена комерцијалних тестова на вирус корона од данас је 150 марака, умјесто досадашњих 200 и има их довољно за све који желе да се тестирају, појаснили су у Институту за јавно здравство.