latinica  ћирилица
16/08/2020 |  08:46 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Амбасадор БиХ у Црној Гори тражио појашњење у вези са преласком границе

Амбасадор БиХ у Црној Гори Бранимир Јукић рекао је да је од власти Црне Горе затражио појашњење нових мјера које се тичу преласка границе, а дотичу и грађане БиХ.
Црна Гора (фото: Мондо) -
Црна Гора (фото: Мондо)

Јукић је појаснио да је Амбасада БиХ јуче упутила службени упит Министарству иностраних послова Црне Горе са молбом за појашњење да ли ће држављани БиХ моћи да прелазе границу у складу с праксом од претходних неколико седмица, а тиче се врсте тестова везаних за вирус корона.

- Треба имати у виду да велики број држављана БиХ планирају провести одмор у Црној Гори. Чим добијемо одговор у службеној комуникацији, прослиједићемо га надлежним институцијама БиХ како би могле обавијестити наше грађане о условима путовања у Црну Гору - рекао је Јукић за портал Кликс.

Влада Црне Горе објавила је на свом сајту да држављани БиХ могу ући у Црну Гору уз негативан резултат ПЦР теста на вирус корона или позитиван резултат антитијела на Ковид-19 добијен Елиса серолошким тестом који не могу бити старији више од 72 часа.

Ова одлука односи се држављане земаља са "жуте листе" на којој су, осим БиХ, Србија, Албанија, Аустралија, Израел, Либан, Сејшели, Сингапур, САД и Сјеверна Македонија.

Одлука, која је ступила на снагу данас, односи се и на држављане са "зелене листе" ако су у периоду од 15 дана пред улазак у Црну Гору боравили у некој од држава са "жуте листе".

Обавеза посједовања теста не односи се на дјецу до навршене пете године.