latinica  ћирилица
25/08/2020 |  19:21 ⇒ 26/08/2020 | 07:56 | Аутор: РТРС

СДА наплатила десетине милиона евра за рјешавање мигрантске кризе (ВИДЕО)

Покушај да се неком другом фактурише вишегодишња неспособност и промашаји СДА у борби са мигрантском кризом - тако у Републици Српској оцјењују закључке ове странке у којима инсистирају да се проблем миграната распореди на цијелу територију БиХ и траже од СНСД-а и ХДЗ-а да, како кажу, престану са опструкцијама у доношењу неопходних одлука на нивоу БиХ ради бољег управљања мигрантском кризом.
Мигранти  (фото:banjaluka.net) -
Мигранти (фото:banjaluka.net)

Званичници Српске подсјећају да је СДА наплатила десетине милиона евра за рјешавање овог проблема, али да тај новац није дошао до оних за које је и намијењен, већ до појединих чланова странке.

СДА није озбиљан партнер у покушају рјешавања мигрантске кризе, поручује предсједница Српске Жељка Цвијановић. То, каже, потврђује и бесмислена прича министра из ове странке у Савјету министара о повећању потрошње од када су дошли мигранти.

Такође, сматра да је историја дјеловања Странке демократске акције проблематична, почевши од времена доласка страних ратника на ове просторе до данас кад се не види њихова јасна опредијељеност за рјешавање проблема миграната.

- Са друге стране, ако је већ у питању рјешавање, они заузимају врло важне позиције на нивоу Савјета министара и на нивоу БиХ, али исто тако и на нивоу ФБиХ и кантона, тако да се од њих очекује да раде и доприносе проналажењу рјешења, а не отежавању ситуације - каже Цвијановић.

О чему сад да се договарамо у вези са мигрантском кризом са Странком демократске акције, пита премијер Српске Радован Вишковић реагујући на закључке СДА у којима наводе да се проблем миграната мора распоредити на цијелу територију БиХ и да политички званичници у вези са овим мора да сједну за сто.

Подсјећа да таквих понуда није било када је Странка демократске акције прије неколико година добила милионе марака од међународне заједнице за рјешавање мигрантске кризе, али су ненамјенски потрошене.

- На то не треба трошити ријечи, став Републике Српске је по том питању више него јасан - поручује Вишковић.

Своје вишегодишње неспособности и промашаје да се носи са теретом мигрантске кризе СДА сада фактурише неком другом, каже министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач. Сматра да то потврђују и закључци у којима, између осталог, ова странка сада криви Српску и тражи од Тужилаштва БиХ процесуирање њених званичника због, како је наведено, помагања мигрантима у транспорту према Унско-санском кантону.

- Крива је због тога и полиција Републике Српске која свакодневно предано ради на терену да би ставили под контролу сваког мигранта који се појави на територији Српске и не дозволи им да праве кривична дјела и наруше миран живот и безбједност грађана Републике Српске. А, нарочито им сметам ја као министар унутрашњих послова који је одговоран за безбједност грађана и због тога позивају Тужилаштво БиХ да покрену поступак против мене јер ефикасно са полицијом штитим грађане Српске. Никако им није јасно како је то могуће док истовремено у ФБиХ криза ескалира из дана у дан - каже Лукач.

Став Републике Српске је познат да на њеној територији неће бити мигрантских центара и да Српска мигрантима може да буде само транзит, понављају из СНСД-а. Закључци СДА, кажу, никога не обавезују.

- Ти ставови су лицемјерни када се зна да је СДА најодговорнија за све проблеме који се односе на мигрантску кризу. Ставови СДА су јако значајни и обавезујући, али искључиво за њене чланове и ни за кога другог - рекао портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

СДА умјесто у својим редовима тражи кривца у другом, сматра и замјеница предсједника ХД-а Борјана Кришто. Каже да би све ствари, и када је ријеч о мигрантској кризи, и раду парламента и Савјета министара, требало да буду рјешаване систематски и најбоље би било када би то СДА поштовала.