latinica  ћирилица
04/09/2020 |  15:17 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Вријеме да Гаравице добију достојно обиљежје

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, поводом обиљежавања 79 година од усташког злочина над Србима у Гаравицама, изјавио је да је на овом мјесту масовног злочина у Другом свјетском рату, потребно подићи православну капелу и адекватно спомен обиљежје у спомен на невино убијених 12.000 људи, међу којима је био и велики број мале дјеце.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је нагласио је да су Гаравице мјесто на којем су усташе, на самом почетку Другог свјетског рата, извршиле масовни покољ српског цивилног становништва и један од првих монструозних злочина у Европи, те нагласио да је наша обавеза и завјет да њихову жртву не смијемо да заборавимо, саопштено је из Народне скупштине Српске.

- Искрено се надам да ће власти у Бихаћу изаћи у сусрет српским удружењима која годинама покушавају да добију дозволу да се локалитет Гаравице, као један од највећих стратишта српског народа у Другом свјетском рату, на достојан начин обиљежи - рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да је срамотно што се на овом стратишту годинама одржавају трке бајкера, те подсјетио да је само прије неколико мјесеци Туристичка организација Бихаћа снимала спот на Гаравицама, с намјером да промовишу туристичке потенцијале Бихаћа.

- Вријеме је да се престане са тим нечовјечним понашањем према хиљадама убијених Срба их Бихаћа, Лике и Крајине на Гаравицама, у Другом свјетском рату. Гаравице нису излетиште, ни туристичка атракција. Гаравице су мјесто масовног страдања српског народа гдје треба да се са пијететом ћути и моли за опроштај. Комунисти су овај злочин неправедно заташкавали али ми морамо да учинимо све да ова неправда буде исправљена - истакао је Чубриловић.

Народни посланик Драгослав Кабић сутра ће у име Народне скупштине Републике Српске присуствовати обиљежавању страдања Срба од усташког злочина у Гаравицама код Бихаћа 1941. године, наводи се у саопштењу из Народне скупштине.