latinica  ћирилица
04/09/2020 |  16:56 | Аутор: СРНА

Руска вакцина активирала антитијела код свих учесника теста

Руска вакцина против ковида 19 "Спутњик пет" изазвала је у раним фазама одговор антитијела код свих учесника тестирања, наводи се у резултатима објављеним данас у медицинском часопису "Лансет".

- Резултати два испитивања обављена током јуна и јула у којима је учествовало 76 људи показују да 100 одсто учесника развија антитијела на нови вирус корона и да нема озбиљних нуспојава - пише "Лансет"

Према наводима "Лансета", два теста која су трајала по 42 дана и са по 38 здравих одраслих особа нису показала озбиљне пратеће нуспојаве међу учесницима и потврђено је да је примијећен одговор антитијела.

Магазин пише да је неопходно обавити већа испитивања уз плацебо поређења, те даље пратити како би се установила дуготрајна заштита и ефикасност вакцине за спречавање оболијевања од ковида 19.

Вакцина је добила име "Спутњик пет" у знак поштовања према првом сателиту на свијету који је лансирао СССР.

Директор Руског фонда за директна улагања Кирил Димитријев рекао је да су, након објављивања резултата у "Лансету", дати сви одговори на питања која је Запад постављао у протекле три седмице, са јасним циљем да умањи важност вакцине.

Димитријев је нагласио да је вријеме да Москва почне да поставља питања о неким "западним вакцинама".

Он је додао да се још најмање 3.000 особа пријавило за обимније тестирање вакцине које је почело прошле седмице и да прелиминарне резултате треба очекивати у октобру или новембру.