latinica  ћирилица
08/09/2020 |  09:47 | Аутор: СРНА

Руска вакцина против вируса корона биће различита за дјецу и одрасле

Руска вакцина против вируса корона "Спутњик пет" биће различита за дјецу и одрасле, саопштио је директор Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" Александар Бутенко.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

- Биће двије категорије вакцине: за одрасле и за дјецу. За дјецу ће бити блажа и изазиваће мање реакција. Дјеца имају мању тјелесну тежину него одрасли и због тога ће примати мању дозу. Притом, имуни систем дјетета није толико развијен као код одраслих - рекао је Бутенко.

Он је објаснио да све вакцине имају градације - за дјецу и за одрасле, те најавио да ће се "дјечијом" вакцином бавити након завршетка фазе масовног тестирања на одраслима, односно особама старијим од 18 година, преноси "Спутњик".

Министарство здравља Русије саопштило је јуче да је прва количина вакцине "Спутњик пет", коју је произвео научни центар "Гамалеја", пуштен у цивилни промет.

У саопштењу је наведено да је прва количина ове вакцине прошла потребне контроле квалитета у лабораторијама руске службе за надзор у здравству "Росздравнадзора", те да се ускоро очекују испоруке вакцина у руске регионе.

Директор центра "Гамалеја" Александар Гинцбург рекао је да је планирано да се до љета 2021. године већина становништва Русије вакцинише против вируса корона.

Он је прецизирао да је потребно вакцинисати двије трећине становништва да би ситуација била под контролом, односно 70 до 75 милиона људи.

Гинцбург је рекао да годину дана све лабораторије могу произвести 80 милиона вакцина, што ће омогућити да се прекине неконтролисано ширење инфекције.

Русија је 11. августа регистровала прву у свијету вакцину против вируса корона, коју је развио институт "Гамалеја".