latinica  ћирилица
10/11/2020 |  14:59 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Омбудсмен ЕУ покренуо истрагу због односа према мигрантима

Омбудсман ЕУ покренуо је истрагу против Европске комисије због пропуста у заштити права миграната и избјеглица који су се жалили да их је полиција на хрватској граници малтретирала и пљачкала.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Истрага је покренута на захтјев Амнести интернешенела због реакције Европске комисије на понашање хрватских власти према мигрантима на граници и неуспостављања проматрачког механизма.

- Фокус истраге је на томе шта Европска комисија чини да би осигурала да хрватске власти поштују основна људска права у својим операцијама заштите границе - наводи се у саопштењу омбудсмана ЕУ.

Амнести интернешенел и низ других организација и свјетских медија већ дуже вријеме изражавају забринутост због кршења људских права у третману миграната на хрватској граници, што хрватске власти одбацују.

Осим тога, Европска комисија, у контексту европских средстава које Хрватска добија за операције на границама, треба да успостави "проматрачки механизам" како би осигурала да је рад у заштити границе у складу са основним правима и законима ЕУ.

Амнести интернешенел сумња у постојање таквог механизма и тврди да Европска комисија није потврдила да су хрватске власти то учиниле или истражила како су потрошена осигурана средства.

Европска комисија дала је Хрватској новац за тај механизам 2018. године, предвидјевши да ће у њему учествовати удружења грађана и правобранилац за људска права.

Европски посланици зелених, чланови Одбора за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове процијенили су ове године да такав механизам не постоји, јер не омогућава приступ зеленој граници, граничној полицији и њиховим документима.

Гардијан је писао да је Европска комисија сакрила информацију да Хрватска није потрошила средства намијењена за надзор полиције на граници.

Европска комисија до 31. јануара мора да одговори на низ питања омбудсмана ЕУ о проматрачком механизму и како гарантује да се на хрватској граници поштују основна људска права.

Амнести интернешенел је поздравио покретање истраге, оцијенивши да је то "значајни први корак".

Шеф одјељења Амнести интернешенела за европске институције Ев Геди наводи да су ова и друге организације током година забиљежиле да хрватска полиција батина и мучи мигранте и тражиоце азила.

- То ради хрватска полиција којој су плате можда исплаћене европским средствима - истипче Геди.

Она је навела да Европска комисија, наставком финансирања операција и давањем "зеленог свјетла" Хрватској за улазак у шенгенски простор, одустала од своје одговорности да надзире како се користи европска помоћ, те послала опасан сигнал да бесрамна кршења људских права могу проћи незапажено.