latinica  ћирилица
08/12/2020 |  18:40 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Планира ли Цикотић да трајно смјести мигранте у БиХ? (ВИДЕО)

Док јавно најављују затварање привременог шаторског насеља на локалитету Липа код Бихаћа, у Сарајеву тајно кују планове како баш на тој локацији да граде трајне објекте за смјештај миграната.
Камп Липа - Фото: РТРС
Камп ЛипаФото: РТРС

Иницијативу је покренуо министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић, не обазирући се на оштре протесте српских повратника, чија имања граниче са мигрантским кампом, али ни српских повратничких удружења и званичника Српске.

- Имамо више варијанти у оквиру плана кретања и боравка миграната - рекао је Цикотић.

Но чим су се у Живиницама ускомешали Бошњаци, Цикотић је "заборавио" варијанту бивше америчке војне базе у Живиничким Чиљугама. Чак 200 објеката у некадашњем кампу "Команчи" изграђених поткрај рата 90-их, капацитета 2.500 војника, моторни базени, хелиодроми, капела, медицински, спортски и рекреациони објекти, теретане, идеални за америчке ветеране, недоступни за пакистанске, афганистанске, бахреинске, сиријске, јер тако су "одлучили" Живиничани.

Након Чиљуга, једну за другом Цикотић је "прецртао" и све остале "варијанте". И прије који дан, осмислио нову. На "улазним вратима" српских повратничких насеља у околини Бихаћа - на локацији Липа. То показује документ са Цикотићевим потписом, који је у посједу РТРС-а.

- Министарство безбједности предлаже успостављање привременог прихватног центра за смјештај миграната на локацији Липа, што укључује правно дефинисање локације, изградњу и одржавање инфраструктуре, изградњу и успостављање центра, финансирање трошкова грађевинских и техничких радова - пише у документу.

Шаторски центар Липа успостављен је прољетос, најављен као привремено рјешење само за топлије дане у условима корона кризе. Капацитета је максимално до 1.500 лица. Трајни објекти, које Цикотић планира да гради – дупло већег капацитета. Минимално 3.000 особа. Средства већ обезбијеђена. Финансијер Европска унија. Само српске повратнике нико за мишљење не пита. Пљачке, провале, насртаји, још од априла су им свакодневица.

- Становништво на том подручју, села која се налазе у близини тог центра, села Врточе, Крњеуша и друга села петровачке општине су свакодневно на удару тих миграната који се налазе у мигрантском центру Липа. Великобошњачка политика не бира начине на који да отјера то мало Срба што је остало у Унско-санском кантону - нагласио је предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.

Подсјећају српска удружења и званичници, мигрантског "неимара" Цикотића, и да је планирано удуплавање капацитета Липе, немогуће без додатне узурпације српске имовине. Или му је то можда и циљ!? Јер само је земљиште на којем је тренутно смјештено привремено шаторско насеље у власништву града Бихаћа.

- Невоља је у томе што се проширење кампа намјерава извести на српској земљи. Дакле нема никог другог од власника, само су Срби власници тог дијела земље. Како ће изгледати живот ако се поред постојећих 1.000 миграната додатно смјести још 2.000 лако је замислити - истакла је делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић Душанка Мајкић.

-  Уколико се побуне неки други народи а да нису Срби као што је то случај у Живиницама, гдје постоје тврди објекти касарне, гдје се брзо рјешава проблем, онда наравно то се уважава, али уколико се побуне Срби у околини Бихаћа у Липи, јер они нису битни, на њиховој земљи се може градити чврсти објекат и могу се смјештати мигранти. И БиХ на овај начин неће нигдје стићи - поручио је шеф Српског клуба у Представничком дому Параламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић.

У камповима у БиХ "заглављено" је више од 8.000 сумњиваца са Блиског истока. Званично регистрованих. И још много нерегистрованих који, пред надолазећу зиму, тумарају бх врлетима и спавају под отвореним небом. Признаје "неимар" Цикотић да је из европских фондова, на мигранте у БиХ већ потрошено енормних 75 милиона евра. А проблеми нису ријешени.