latinica  ћирилица
09/12/2020 |  17:53 ⇒ 17:54 | Аутор: СРНА

Стевандић: Парламент легализује незаконито прислушкивање

Посланик Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је да је након 10 година парламентарног рада први пут доживио да највећи законодавни орган легализује незаконите радње и даје подршку нелегалном прислушкивању које врше отуђени центри моћи.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је навео да је, након нелегалног снимка разговора предсједника Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ Милана Тегелтије и члана ВСТС-а Милијане Бухе, Представнички дом Парламентарне скупштине требао да подржи закључак да се затражи од Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ да истражи те видове нелегалног прислушкивања.

- Сам директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ рекао је да постоје отуђени центри који врше нелегално прислушкивање и пласирају у јавност. Надлежност Парламентарне скупштине је да гарантујемо нашим грађанима и функционерима да не могу бити прислушкивани или, уколико су томе изложени, да се то мора адекватно истражити - рекао је Стевандић новинарима.

Додао је да су за ову иницијативу гласала само три посланика из Федерације БиХ, три су била уздржана, а 13 је било против.

- Двотрећинском већином колега из Федерације је позвано да се прислушкује незаконито, да ће имати заштиту парламента и да је то нормално и да чак ни парламент неће да обавеже надлежне комисије да то истраже. То је нешто најтрагичније јер говори о слому државе и потпуном недостатку поимања државе на коју се позивају и о најгорем недемократском принципу - каже Стевандић.

Он је навео да је за овај његов приједлог гласало девет посланика из Српске, да је троје било уздржано и један посланик је био против.

- Само 12 од 42 посланика желе да се сазна ко то нелегално прислушкује и да надлежне комисије о томе обавијесте овај парламент. Остали желе да заштите нелегално прислушкивање - рекао је Стевандић и додао да је колеге у парламенту замолио да из овога изузму Тегелтију и да би се у тој ситуацији могли наћи и Бакир Изетбеговић, Денис Звиздић, Драган Човић, те, уколико се не санкционишу такве ствари, да се поставља питање шта је сљедеће.

Стевандић је истакао да је то позив на хајку, линч и угрожавање безбједности.

- Ако некога можете незаконито прислушкивати, онда га можете нападати и физички. Ово је Рубиконов праг толеранције према незаконитостима - сматра Стевандић.

Он је додао да то значи да би сви приватно требали да се баве својом заштитом.

- Ово је потпуно правно расуло и позив на безакоње - упозорио је Стевандић и навео да је урушено основно начело права да се санкционишу кривична дјела и истражује њихов починилац.

Стевандић је изразио наду да ће Тужилаштво БиХ бити савјесније и да ће истражити цијели случај, те упознати јавност о томе који су то отуђени центри који могу нелегално да прислушкују и детерминишу будуће политичке процесе, те да на тај начин растурају државу.