latinica  ћирилица
22/03/2021 |  19:08 ⇒ 23/03/2021 | 08:06 | Аутор: РТРС

Здравствени радници на измаку снага, болнички капацитети скоро попуњени (ВИДЕО)

Број пацијената на болничком лијечењу, обољелих од ковида, у Српској поново је већи од 1.000. Борбу са вирусом корона изгубило је још 16 становника. Од 786 лабораторијских узорака, новообољелих је 213. У Универзитетско-клиничком центру Српске прекинут је оперативни програм и рад амбуланти. Ситуација је крајње озбиљна!
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске данас је прекинут оперативни програм и рад амбуланти, рекла је начелница Ургентног центра УКЦ Републике Српске Славица Зељковић.

Зељковићева је нагласила да то значи да сви пацијенти који требају на редовне и контролне прегледе не могу да иду код љекара.

- На жалост, дошли смо у ситуацију да ако се нешто не догоди и ако нас грађани не подрже у овоме што радимо, ми ћемо врло брзо доћи у ситуацију, нећемо имати ни простора, а ни људства да примимо не само ковид већ и нековид пацијенте - истакла је Зељковићева.

Повећање броја пацијената не прати и повећање броја здравственог кадра. У Одјељењу за ковид Ургентног центра нема слободног мјеста. То најбоље илуструје податак да пацијенти чекају и у санитетским возилима.

Медицинска сестра Ковид ургентног центра УКЦ-а Наташа Мијатовић истакла је да на овом одјељењу нема ниједног слободног мјеста, те да пацијенте смјештају по болничким ходницима, док им људи умиру на рукама.

Она је нагласила да здравствени радници раде без слободног дана и апеловала на суграђане да имају стрпљења и поштују препоручене епидемиолошке мјере.

Колапс пријети и у Болници Требиње и Болници "Србија" у Источном Сарајеву.

- Ово нећемо моћи издржати, већ смо у ситуацији да морамо отворити још једно ковид-одјељење, јер имамо велики прилив пацијената из Требиња и других општина Херцеговине - рекао је доктор Немања Илић.

Велики прилив пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом у болници у Приједору.

- Имамо повећан број пацијената из Дубице, Костајнице, Оштре Луке, чак и Санског Моста. То су све тешке клиничке слике, пацијенти су на инвазивној механичкој вентилацији, који захтијевају велику здравствену његу и неопходан је сталан здравствени надзор над њима. Њихово стање се мијења из секунде у секунду - изјавила је главна сестра у Болници “Др Младен Стојановић“ у Приједору Биљана Мајкић.

Медицинско особље у Фочанској болници страхује да за који дан неће моћи пружити помоћ свим обољелим од ковида.

- Ми смо на измаку снага. Боримо се да изађемо на крај. Молимо суграђане да нам помогну да изађемо што прије из овога - апеловао је медицински техничар Бошко Дракул.

У овим тешким ситуацијама, здравствени радници пружају подршку једни другима и јединствени су у борби против вируса корона.

- Добро је што болнице имају подршку институција Српској, те што је договорено да ће она у наредном периоду бити и већа. Свакодневно смо у засједању, а тако ће бити и у наредном периоду - рекао је директор Болнице "Свети Врачеви" у Бијељини Златко Максимовић.

Болнице Српске нису ни изашле из другог таласа епидемије, а већ су ушле у трећи који је са тежом клиничком сликом и дуже је лијечење пацијената, појашњава ресорни министар. Напомиње да у ковид режим рада прелази Болница Градишка, а УКЦ је у алармантном стању.

- У појединим болницама имамо алармантну ситуацију с обзиром на број пацијената који треба да збрињавају, те смо усагласили рад свих болница, како бисмо у случају потребе могли да пацијенте из једне шаљемо у другу болницу - рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић. 

За све оне који не вјерују у алармантну ситуацију медицинско особље поручује да дођу да им помогну. Ако нису медицинске струке нема везе, могу помоћи да хране пацијенте кад им склоне кисеоник на 10 минута да би нешто појели.