latinica  ћирилица
28/03/2021 |  17:16 | Аутор: СРНА

Линта: Град Сплит награђује оне који су мучили и убијали Србе

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио одлуку града Сплита да годишњу награду за животно дјело додијели 72. бојној војне полиције, која је најпознатија по бруталним убиствима, мучењима и етничком чишћењу Срба из Сплита и других далматинских градова и мјеста.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта подсјећа да су се припадници 72. бојне војне полиције посебно истакли по убијању и монструозном мучењу ратних заробљеника и цивила у војно-истражном центру Лора, поред Сплита.

- Лора је од 1992. до 1997. године била злогласни логор смрти кроз коју је прошло више од 1.500 Срба који су свакодневно страховито психофизички мучени, а најмање 70 логораша је убијено. Постоји основана сумња да многи затвореници нису регистровани или је документација о њима уништена а било је и случајева мијењања идентитета убијених - каже Линта.

Он је нагласио да је све што се дешавало у Лори било координисано из Загреба и уз сагласност хрватског државног врха.

- Такође, 72. бојна је заједно са Деветом бојном ХОС-а Рафаел Бобан имала кључну улогу у етничком чишћењу Срба из Сплита и отимању њихове имовине. Важно је нагласити да је 72. бојна дјеловала на подручју од Дубровника до осртва Паг и Крушева -  рекао је Линта.

Линта истиче да је Врховни суд Хрватске 2007. године правоснажно осудио свега осам припадника ове јединице због почињеног ратног злочина над српским цивилима на смијешно мале затворске казне од шест до осам година затвора.

- Жупанијски суд у Сплиту је 2017. године у поступку Лора два за почињене ратне злочине над ратним заробљеницима осудио свега тројицу бивших војних полицијаца који су већ раније осуђени у поступку Лора један - додао је он.

Линта истиче да су пресуде обухватиле период само од априла до августа 1992. године.

- Суђењем нису обухваћени сви почињени ратни злочини током 1992. године а камоли за читаво вријеме трајања логора. Судски просец за Лору је један од многих доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији амнестирања масовних и планских злочина које се припадници хрватских војних, паравојних и полицијских снага починили над Србима - каже Линта.

Линта подсјећа да је град Сплит 2016. године донио скандаолозну и циничну али исто тако очекивану одлуку да се злочиначкој 72. бојној војне полиције, поводом 25 година од оснивања, подигне споменик испред некадашњег логора смрти Лора гдје су њени чланови вршили најгора звјерства над невиним људима.

- Споменик од три стуба у облику слова Х /Хрватска, хероји, храброст/ представља најдубље понижавање и вријеђање жртава које су најстрашније систематски мучене и убијене у овом мучилишту. Осим тога, добро је познато да су припадници 72. бојне наплаћивали улазнице у висини 50 марака за премлаћивање затвореника - указује Линта.

Према његовим ријечима, сваки Хрват који је желио да лично учествује у садистичком мучењу српских цивила и ратних заробљеника требао је само да плати улазницу.

- Потпуно је јасно да је подизање споменика означило потпуну амнестију убица и мучитеља Срба и поред правоснажнх судских пресуда. Свој допринос дала је и бивша хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровћ која је 2019. године уручила орден ратном злочинцу Тањи Белобрајдић за посебне заслуге у рату које је стекла садистички мучећи Србе у Лори - подсјећа Линта.

Линта позива ЕУ да, у име поштовања достојанства жртава, јавно затражи од Хрватске да град Сплит уклони споменик и укине годишњу награду злочиначкој 72. бојној војне полиције, да погигне испред бившег логора смрти споменик жртвама и да хрватско правосуђе настави судске поступке против осталих припадника ове јединице и других лица који су чинили непојмљиве ратне злочине у Лори.