latinica  ћирилица
02/09/2021 |  20:25 | Аутор: СРНА

Додик: Сваки грађанин добиће заштиту, не смијемо "подвити реп"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је у вези са законом о негирању геноцида, који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко, да ће сваки грађанин који евентуално буде позван на кривичну одговорност у вези са тим, добити заштиту органа Републике Српске.
Милорад Додик -
Милорад Додик

- Свако на том плану треба да се обрати најближој полицијској станици, а Министарство унутрашњих послова Републике Српске у том смислу има налог да спријечи било какво насиље или привођење. Свако ко буде пријављен добиће заштиту - рекао је Додик за АТВ.

Он је рекао да би такви поступци могли довести у ситуацију да Српска забрани на својој територији дјеловање Агенцији за истраге и заштиту БиХ.

- У то не мора нико сумњати. То су наши кораци, па ако то желе, нека их само изазову - поручио је Додик.

Он је истакао да високи представник не може доносити законе и да, у том смјеру, то нису такозвана бонска овлашћења, већ подвала и блеф међународне заједнице.

- Ако сад подвијемо реп и ћутимо, онда ће овдје 70 до 80 одсто људи отићи у затворе - упозорио је Додик.

Он је рекао да је актуелна озбиљна хајка на њега из Федерације БиХ у вези са Инцковим законом који Српска не признаје, те његовом ставу да се по том основу неће одазвати Тужилаштву БиХ.

Додик је рекао да није на том плану добио позиве на саслушање, али да види да су они то мало умирили по налогу странаца, како би се слегла политичка ситуација и "да се покуша обезбиједити неко вријеме у коме ће они оргијати и гдје ће муслимани прогонити Србе, што је кључно питање".

- Колико сам видио у вези са тим, тужилац је муслиман - рекао је Додик и додао да је у вези са тим нечасно да у судским вијећима сједе Срби и пресуђују да ли су њихови сународници имали право када су говорили да геноцида у Сребреници није било, што је у складу са оним како су то оквалификовали многи свјетски ауторитети и стручњаци.

Он истиче да постоји суд који је рекао да је неки геноцид учињен, али овдје се ради о политичкој квалификацији свега тога.

- У том погледу они који сматрају да то јесте био геноцид имају судске пресуде, па нека то и даље тврде. А ми који сматрамо да у Сребреници није било геноцида, мислимо да има у свијету довољно ауторитета који имају такав став - рекао је Додик.

Он је најавио да ће извјештај Међународне комисије Српске о Сребреници бити представљен у многим главним градовима, међу којима је и Вашингтон.

Додик је открио да су га неке анонимне особе из Тузле пријавиле да је наводно узурпирао власт у Републици Српској.

- И сада се тражи саслушање мене, предсједнице Српске Жељке Цвијановић, премијера Радована Вишковића и појединих министара. И то да ли сам узурпирао власт када сам у изјави РТРС-у говорио о датумима почетка школске године. Та пријава је обична глупост и сада ја због тога требам да трошим вријеме - каже Додик.