latinica  ћирилица
03/10/2021 |  19:08 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

И најмлађи овисни о играма на срећу (ВИДЕО)

У Републици Српској не постоје подаци о учешћу дјеце у играма на срећу, штетном дјеловању које оно има по њих, нити о субјектима заштите.
Игре на срећу - Фото: илустрација
Игре на срећуФото: илустрација

Ово је закључак истраживања које је објавио омбудсман за дјецу, уз препоруке Влади и ресорним министарствима да анализирају - могу ли објекти који организују игре на срећу бити у бизини васпитно- образовних установа.

Почне тикетом из радозналости, а заврши навиком које се није лако ријешити. И не бира године, па се са овисношћу о играма на срећу боре и 15-огодишња дјеца. Један од њих каже: "Било је и добитака и зараде баш брзо. Ал' то и брзо оде. Онда након неког времена нема никако. Нисам онда имао ни џепарца за школу, ни ништа."

Стручњаци кажу - то су први знаци да нешто није у реду.

- Чим одем у школу уђем у тај кафић. Ја морам морам одиграти барем један бинго и тако крене мало по мало. У угоститељским објектима имају апарати за бинго за спортско клађење. имате и преко телефона. У еким кладионицама или слотовима и не питају за године - прича малољетник.

А не би смјело тако, јер Законом о играма на срећу коцкање је забрањено за млађе од 18 година.

Ипак, сматра омбудсман, само законска одредба није довољна.

- Хоћемо да скренемо пажњу да ова појава учешћа дјеце и младих није системски ријешена, није изанализирана, да је нажалост присутна - истиче Драгица Радовић, омбудсман за дјецу Републике Српске.

Чак 66 дјеце, од 418 испитаних у 29 средњих школа у Српској, признало је да повремено коцка. Неки од њих заједно са родитељима.

У исто вријеме, наводе у институцији омбудсмана, извјештај Републичке управе за игре на срећу показује да се од 2018. године само три пријаве односе на учешће малољетника у играма на срећу.

Улазак малољетника у кладионице није дозвољен, али законом, истичу, није прописана ни удаљеност кладионица од школа.

- Посебно што закон дозвољава постављање тзв. самоуслужних терминала, апарата који се постављају и у угоститељским објектима, а млађима од 18 година није забрањен улазак у угоститељске објекте - додаје Радовићева.

Зашто је одредба о минималној удаљености кладионица од школа изостављена из закона, из Републичке управе нису жељели да коментаришу: "Инспектори Републичке управе за игре на срећу, у контролно-инспекцијским надзорима врше контролу присуства малољетних лица код приређивача игара на срећу, те у том контексту Републичка управа за игре на срећу спроводи Закон у пуном његовом капацитету."

Допусте ли клађење малољетницима, радници и власници ових објектата ризикују казне од 5.000 за одговорно и 20.000 марака за правно лице.

Дјеца, кажу, знају да им клађење није дозвољено, али ипак покушавају.

- Радник је ту надлежан да тражи личну карту и на тај начин докаже да ли лице има 18 година - појашњава радник у кладионици Марко Бисић.

Овисност о играма на срећу, упозоравају стручњаци, у мозгу покреће исте механизме као наркотици.

- Имали смо примјер дјетета од 13 година који је почео да коцка и то је израсло у велики проблем након годину дана или двије, па су га родитељи довели на лијечење у наш центар - наводи психијатар Олег Грубач.

Лијечење траје дуго, а уз психотерапију, некада је потребно укључити и лијекове.