latinica  ћирилица
31/10/2021 |  19:33 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Вучић: Пред Србијом тежак период због КиМ и Српске (ВИДЕО)

Након што се замјеник америчког државног секретара за Западни Балкан Габријел Ескобар похвалио како је заслужан што су спријечене идеје Милорада Додика о јединственом наступу политичара из Републике Српске, огласио се предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Изразио је жаљење што су Американци успјели да разбију српско јединство у Српској.

Дио опозиције која је нејединство манифестовала на посљедњој сједници Народне скупштине и даље негира да дјелују по наредбама Ескобара. Спремни чак и да критикују српског предсједника.

Српско јединство, као надидеолошка и надстраначка категорија, кроз историју је српским опортунистима било ноћна мора. Па и посљедње – краткорочно, изнуђено "Инцковим законом" и манипулативним одлучивањем Уставног суда БиХ.

У удруженом подухвату разградње српског, устројено је "антисрпско јединство". Сарајево, Брисел, Вашингтон.... смјењивали су се у спиновању неодржаних сједница, неутемељених оптужби, неаргументованих пријетњи.

И док се та неваљалштина мултипликовала, темељи јединства су, ипак, опстајали. Све док се заклете "добрице" из Бијеле куће нису латиле телефона, тајно!

И своје недјело признали, јавно!

Ко је продао "српско јединство" за шаку америчких долара, "добрице" су прећутале! Српски предсједник Александар Вучић овом својеврсном трговином, разочаран!

- Жао ми је што не постоји више јединство у Републици Српској, а посебно ме погодила чињеница да су амерички представници отворено рекли да су успели да разбију то јединство - рекао је Вучић.

Децидан став предсједника Србије горљива опозиција у Српској оцијенила је шаблонизовано. Као Вучићеву помоћ Милораду Додику.

Некоректна је, пише блогер Небојша Вукановић.

Лидер ПДП-а, међутим, на Вучићеву опомену се помало иронично осврће. И реагује клишеима, по принципу "напад је најбоља одбрана".

- Жао је и мени и огорчен сам што је Милорад Додик угрозио Републику Српску изазивајући конфликте, тензије и неке ратове. И на тај начин разбио јединство - ријечи су Бранислава Бореновића.

Милорад Додик и прије Ескобаровог скандалозног "открића" упозоравао је да поједине опозиционе партије поступају по туђим наредбама.

Данас из СНСД-а оцјена како опозиционари тешко подносе истину, па осим Додику, сада пријете и Александру Вучићу. Ако је Вучић, као озбиљан предсједник озбиљне државе, реаговао и још направио паралелу са дјеловањем америчке администрације и уопште међународне заједнице против српских интереса у Српској и на Косову и Метохији, онда то засигурно, није празна прича.

- Када је у питању садашња опозиција, у противљењу враћању надлежности Републике Српске они су најгласнији. Они су гласнији о томе и од политичког Сарајева и од међународне заједнице и ЕУ и САД. А видјели смо и када су друге неке ствари биле на дневном реду, да су врло кратко трајала та њихова усаглашена дјеловања и да се увијек тражио некакав разлог да се напусти то српско јединство. То ми већ знамо, само је Ескобар потврдио, а ево сад и предсједник Вучић - наводи СНДС-ов Срђан Мазалица.

Свако има право на своје истине и заблуде.

Но ваљало би да то призна и другима. И да се суочи са посљедицама. А посљедице српске разједињености знају да буду трагичне, опомиње историчар Драга Мастиловић.

- Увијек као по правилу Срби су били јединствени онда када су се борили за државу, а нажалост када се изборе за ту државу увијек уз велике жртве, некако на историјску сцену ступа та традиционална српска неслога. Наравно да је јако битно у свим, а посебно у овим турбулентним временима, заједнички рад и слога - истиче Мастиловићева.

И због тога је, каже Мастиловић, пријеко потребан национални програм свих Срба – као темељ опстојности и Срба у Српској и саме Републике Српске.

И као "црвена линија" за све српске политичаре, коју не би смјели да погазе.

Ни за шаку америчких долара, нити за много више!