latinica  ћирилица
01/11/2021 |  17:24 ⇒ 22:51 | Аутор: РТРС

Стогодишњица доласка Донаца у Билећу (ВИДЕО)

Поводом стогодишњице доласка Донског кадетског корпуса у Билећу у овој општини је почела тродневна манифестација "Донцима у част", коју приређују билећки Завичајни клуб "Освит" и локална управа.
Стогодишњица доласка Донаца у Билећу - Фото: РТРС
Стогодишњица доласка Донаца у БилећуФото: РТРС

Свечани дочек приређен је у згради општинске управе, а програм ће бити вечерас настављен свечаном академијом.

На данашњи дан прије сто година Билећа је пружила уточиште за око 400 руских кадета, припрадника чувеног Донског корпуса, који су били протјерани из Русије. У варошицу, која им је на пет година постала други дом, након једног вијека стигли су садашњи чланови ове елитне војне јединице и школе.

- Част нам је што смо на српској земљи која је пружила уточиште нашим кадетима тада - истиче Андреј Римабјло Александрович, командант Трећег Донског корпуса.

Везе са потомцима билећких Донаца, али и са садашњим припадницима јединице, су од великог значаја не само за Билећу, него и Републику Српску, истичу орагнизатори ове манифестације.

Донци су у Херцеговини оставили велики траг у школству, култури, здравству, архитектури, и те везе и мостове треба обновљати и учврстити.

Начелник општине Веселин Вујовић наглашава да је велика част то што је Билећа била у прилици да прије стотину година пружи руку помоћи руској браћи.

- Имамо податке да су тридесетак билећких Донаца постали доктори наука. То је велика интелектуална заједница, само неки од њихових потомака једном да дођу у Билећу то је велика ствар - каже Миодраг Хрњез Љумо, предједник ЗК "Освит".

Гости из Русије разоговарали су са представнцима локалне управе и привредницима о могућностима сарадње на свим пољима, од културе до привреде.

Програм манифестације наставља се сутра посјетом руском гробљу у Билећи, те изложбом и пројекцијом два докуменатрна филма о петогодишњем боравку руских кадета у Билећи.