latinica  ћирилица
21/12/2021 |  11:50 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Привредници Бјелорусије у Бањалуци (ВИДЕО)

Подручна привредна комора Бањалука и Гомелска привредна и индустријска комора из Бјелорусије потписали су споразум о сарадњи. Циљ је лакше повезивање привредника двије земље.
Привредници Бјелорусије у Бањалуци - Фото: РТРС
Привредници Бјелорусије у БањалуциФото: РТРС

Спољнотрговинска размјена Српске и Бјелорусије веома је скромна и износи око 10 милиона евра, док је покривеност увоза извозом око 25 одсто. С обзиром на то да постоји добра обострана иницијатива, задатак је да ту сарадњу унаприједимо, кажу у Подручној привредној комори.

- С обзиром на то да постоји добра обострана иницијатива, задатак је да ту сарадњу унаприједимо. Шанса за нашу економију, посебно за прехрамбену и прерађивачку индустрију је чињеница да је Бјелорусија изложена одређеним санкцијама, а и она је увеле санкције и ембарго земљама који су увели њој - навео је Горан Рачић предсједник Подручне привредне коморе.

Амбасадор Бјелорусије за БиХ Александр Пономарев потврдио је да постоји узајамни интерес за сарадњом, додајући да постоје добре могућности за заједничку трговинску размјену.

 

Састанку је присуствовао и одређен број бјелоруских компанија које ће разговарати са домаћим компанијама, а обићи ће и неке привредне капацитете .

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је данас да је спољнотрговинска размјена Српске и Бјелорусије веома скромна и да су институције Српске на располагању домаћим и привредницима из Бјелорусије како би се ови подаци побољшали.

- Простора и области за међусобну сарадњу је много и овакви састанци треба да послуже да ти подаци у наредном периоду буду значајнији и већи на обострану корист - рекао је Клокић.

Потписан је и споразум о сарадњи између Универзитета у Бањалуци и Државног универзитета Гомелске области.