latinica  ћирилица
01/02/2022 |  09:57 ⇒ 11:29 | Аутор: sputniknews.com

Стејт департмент: Добили смо од Русије одговоре о безбједносним гаранцијама

Амерички Стејт департмент потврдио је да је америчка страна добила одговор Русије на свој приједлог о безбједносним гаранцијама и деескалацији кризе око Украјине.
Застава Америке - Фото: илустрација
Застава АмерикеФото: илустрација

- Можемо да потврдимо да смо добили писани одговор од Русије. Било би непродуктивно преговарати јавно, па ћемо Русији препустити да одлучи да ли жели да разговара о свом одговору - изјавио је представник америчке дипломатске службе.

Он је нагласио да је Вашингтон и даље потпуно посвећен дијалогу са Русијом за рјешавање безбједносних питања, укључујући украјинску кризу, и намјерава да одржава блиске консултације о тој теми са својим савезницима и партнерима, што такође подразумијева Кијев.

Приједлози о безбједносним гаранцијама
Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбједности, као и споразума о мјерама за обезбјеђење безбједности Русије и држава-чланица Сјеверноатлантског савеза.

Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмјештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.

Консултације о овим питањима одржане су 10. јануара у Женеви, 12. јануара у Бриселу је одржан састанак Савета Русија-НАТО, а 13. јануара у Бечу је одржан састанак Сталног савета ОЕБС-а.

Сједињене Америчке Државе и НАТО у сриједу су предали Русији одговоре на приједлоге о безбједносним гаранцијама.
Кијев и западне државе у посљедње вријеме изражавају забринутост због наводног повећања "агресивних дејстава" Русије у близини граница Украјине.

Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за "агресивна дејства", наводећи да никоме не пријети и нема намјеру да икога напада, а изјаве о "руској агресији" користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.

Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о "руској агресији" и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смијешне и опасне.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премјешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим ријечима, то никоме не пријети и не треба никога да брине.