latinica  ћирилица
14/02/2022 |  11:50 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Широм Српске обиљежен Дан бораца (ФОТО/ВИДЕО)

Широм Републике Српске данас је обиљежен Дан бораца и 218 година од Првог српског устанка. Централна манифестација одржана је у Вишеграду.
Положени вијенци погинулим борцима у Угљевику - Фото: СРНА
Положени вијенци погинулим борцима у УгљевикуФото: СРНА

Овај дан у Требињу је обиљежен полагањем цвијећа на споменик браниоцима града и служењем парастоса у спомен соби.

Дан бораца и Дан борачке организације обиљежен је и у Бањалуци.

Предсједник Предсједништва Борачке организације града Бањалука Горан Рогић честитао је данашњи дан, наводећи да бањалучка организација има 25.000 чланова, те да је потребно побољшати њихов положај.

У Бијељини су положени вијенцикод Централног споменика на градском тргу.

Предсједник Борачке организације Бијељине Миодраг Стевановић рекао је да никада не треба заборавити пале борце, да се треба поклонити њиховој жртви јер су они најзаслужнији за одбрану Републике Српске.

У Источном Новом Сарајеву Дан бораца обиљежен је служењем парастоса погинулим борцима и полагањем вјенаца на војничко гробље Враца.

Удружење бораца "Бели вукови" у Палама, након служења парастоса у Храму Успења Пресвете Богородице за погинуле припаднике ове јединице, положило је вијенце код Централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата и споменика команданту "Белих Вукова" Срђану Кнежевићу.

Градска Борачка организација организовала је пријем за борце, ратне војне инвалиде и породице погинулих бораца и уручила им новчану помоћ.

Бијељина (Фото: СРНА)

У Приједору су положени вијенци на централни споменик "За крст часни", посвећен борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор изјавио је да је 14. фебруар један од најважнијих датума у земљи.

- Присјећамо се свих храбрих бораца који су животе дали у одбрани отаџбине. Захваљујући њима ми данас имамо Републику Српску - рекао је Јавор.

Приједор (Фото: СРНА)

У Новом Граду, у којем је у протеклом рату погинуло 348 бораца, а 1.175 рањено, положени су вијенци на централно спомен-обиљежје и за пет демобилисаних бораца уручена је једнократна помоћ.

Нови Град (Фото: СРНА)

У Градишци је служен парастос и положени вијенци и цвијеће на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима.

Градоначелник овог града Зоран Аџић рекао је да је опредјељење локалне заједнице да његује сјећање на борце који су животе уградили у темеље Републике Српске и искаже захвалност свима који су учествовали у борби за слободу.

У Спомен-храму на Вучијаку данас су, поводом Дана бораца Републике Српске, служени Света литургија и парастос за 626 погинулих бораца са подручја општине Прњавор, а обиљежено је и 29 година од смрти Вељка Миланковића, команданта "Вукова са Вучијака".

Делегације Општинске борачке организације положиле су цвијеће на гробове погинулих српских бораца у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, међу њима и и команданту Прве српске добровољачке јединице, који је преминуо на данашњи дан од посљедица рањавања.

Градишка (Фото: СРНА)

У Козарској Дубици служен је парастос за 224 погинула борца из тог града, а положени су и вијенци код спомен крста у порти храма.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељића најавио је да ће локална управа код спомен крста ове године изградити плочу са натписом "Симбол одбране Козарске Дубице и западних граница Републике Српске".

Козарска Дубица (Фото: СРНА)

У Зворнику су положени вијенци на централни споменик за 1.080 погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату.

Секретар Борачке организације града Зворника Александар Деспотовић рекао је да је тешко или готово немогуће измјерити ратне заслуге сваког појединца Војске Републике Српске, али је захваљујућу укупном организованом учешћу бораца у одбрамбено-отаџбинском рату извојевана слобода и створена Република Српска.

Зворник (Фото: СРНА)

У Модричи је служен помен за 762 погинула борца у протеклом рату. Предствници Борачке ораганизације и локалне заједнице положили су цвијеће у спомен соби и на централни споменик палим борцима.

Поводом обиљежавања Дана бораца и Борачке организације на централно спомен-обиљежје у Милићима положено је цвијеће.

Предсједник Скупштине општине Милићи Предраг Сушић рекао је да се овај дан мора поштовати и да се мора његовати сјећање на погинуле борце.

Милићи (Фото: СРНА)

Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Дан Борачке организације Републике Српске обиљежен је у Котор Варошу полагањем цвијећа на централно Спомен-обиљежје.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић рекао је да је обавеза садашњих, као и генерација које долазе да чувају сјећање на ослободилачке ратове српског народа и хероје који су у њима погинули.

Котор Варош (Фото: СРНА)

На Тргу у Угљевику положени су вијенци на централно спомен-обиљежје погинулим борцима. Предсједник Одбора породица погинулих бораца Угљевика Саво Милошевић честитао свим демобилисаним припадницима Војске Републике Српске овај значајан датум, уз напомену да се никада не смије заборавити жртва погинулих за очување Српске.

РТРС/СРНА