latinica  ћирилица
06/03/2022 |  18:17 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

"Српска не може увести санкције Русији" (ВИДЕО)

Кристијан Шмит је човјек чији став није важан, нити релевантан, а Република Српска поштује територијални интегритет Украјине, позива на мир и није спремна да уводи санкције Русији - рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

На новинарско питање како коментарише наводе Шмита да треба да ћути и размисли о неутралности БиХ у вези са украјинском кризом, Додик је истакао да "не прати тог лика одавно".

- Шмит је на нивоу ничега и његов став уопште није важан, релевантан, ни у чему битан за мене. Од вас чујем шта он каже. Он није тај који одређује шта је чији став, нити тај којег сам ја спреман да у било ком смислу разумијем или подржим - рекао је Додик у Бијељини.

Додао је истакао да се у БиХ знају ставови Републике Српске, која је принципијелна.

- Ми смо око украјинске кризе предложили да се заузме неутралан став јер мислимо да је то добро и за муслимане и за Хрвате. И украјински и руски народ су за нас блиски и не можемо ту да правимо никакву диференцијацију, бар што се нас тиче - рекао је Додик.

Понавља да Република Српска поштује територијални интегритет, позива на мир, али и истиче да Српска није спремна да уводи санкције.

- Нисмо спремни да од Руса, гдје год били, правимо мету прогона, као што то чине неки на Западу, показујући свој фашистички манир и одузимајући имовину људима, прогонећи сваког ко је Рус, па чак и дјецу у вртићима. Против тога сам и остаћу - поручио је Додик.

Он је истакао да, ако неко у Сарајеву жели, а колико види има их, онда нису на истом фону.

- Ја се залажем, ако уопште мој став може ту да помогне, а вјерујем да не помаже много ни мој, ни предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића, ни било кога из БиХ, онда сам ја за тренутни прекид рата, успостављање мира, преговора, али неко би ишао даље од тога. ЕУ, тражећи себе, покушава ово да искористи као довољан разлог за неко наводно обједињавање, без обзира на чињеницу да сви проблеми унутар Европе остају исти и биће још више продубљени -наглашава Додик.

Поручује да треба испитати разлоге зашто се то све тамо дешава, да треба чути све, па видјети на који начин је Русија у посљедњих 20 година провоцирана.

- Русија није имала ниједан проблем са Украјином док је она водила неутралну спољну и безбједносну политику. Онда када је кренуло све, а кренуло је онда када су покушали да креирају антируске политичке елите у Украјини, морало се водити рачуна и о безбједносним питањима. Ово не значи да сам ја на некој страни, већ само да разумијем о чему се ради и да су они који су подстакли Украјину да се изазивачки понаша према било коме, апсолутно гријешили - рекао је Додик.

Такође сматра да је, без обзира на све, требало без рата рјешавати та питања и позива да се што прије успостави мир.