latinica  ћирилица
21/04/2022 |  07:20 ⇒ 07:28 | Аутор: СРНА

Си Ђинпинг говорио против санкција

Кинески предсједник Си Ђинпинг поновио је данас у говору да се противи једностраним санкцијама и "далекосежној јурисдикцији", али није директно поменуо рестрикције које је Запад увео Русији поводом војне операције у Украјини.
Си Ђинпинг (Фото:EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI/ илустрација) -
Си Ђинпинг (Фото:EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI/ илустрација)

У обраћању путем видео-везе на годишњем Форуму Боао за Азију на јужном кинеском острву Хаинан, Си је упозорио да економско "раздвајање" и тактика вршења притиска попут прекида ланца снабдијевања неће функционисати.

- Кина би жељела да покрене глобалну безбједносну иницијативу која подржава принцип недјељиве безбједности - рекао је кинески предсједник.

Он је додао да је потребно градити "уравнотежену, ефикасну и одрживу безбједносну архитектуру" и противити се "изградњи националне безбједности на принципу несигурности у другим земљама".

Си је рекао да је потребно уложити труд у стабилизовање глобалних ланаца снабдијевања, али и да је кинеска економија отпорна и да се дугорочни тренд није промијенио.

Кинеска привреда изложена је посљедицама агресивне политике за сузбијање ковида 19, нарочито у економском центру Шангају, али Си у говору није помињао здравствену кризу.