latinica  ћирилица
21/04/2022 |  17:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден најавио војну помоћ за Украјину вриједну 800 милиона долара

Предсједник САД Џозеф Бајден најавио је данас додатну војну помоћ Украјини у износу од 800 милиона долара.
Џо Бајден (фото: EPA-​EFE / YURI GRIPAS / POOL) -
Џо Бајден (фото: EPA-​EFE / YURI GRIPAS / POOL)

- Данас најављујем 800 милиона долара за даље повећање способности Украјине да се бори на истоку, у региону Донбаса - рекао је Бајден из Рузвелтове собе у Бијелој кући, додајући да ће нови пакет укључивати тешку артиљерију и дронове као и муницију, пренио је Si-eN-eN.

Бајден је казао да је Русија преусмјерила своју кампању на освајање нове територије на истоку Украјине, чинећи прилив западне војне помоћи од суштинског значаја.

- Сједињене Америчке Државе и наши савезници и партнери се труде што је брже могуће да наставе да обезбјеђују Украјини оружје које им је потребно - рекао је Бајден.

Он је истакао да ће следеће недјеље поднијети званичан захтјев Конгресу да одобри други додатни пакет помоћи Украјини.

Предсједник САД је рекао да је размјена обавјештајних података приоритет док је рат у току.

- Дијелимо и наставићемо да дијелимо значајне благовремене обавјештајне податке са Украјином како бисмо им помогли у борби против руске агресије - истакао је он.

Ако Конгрес одобри овај пакет помоћи, то ће значити да су САД обезбиједиле приближно 3,4 милијарде долара помоћи Украјини од почетка руског напада 24. фебруара.

Бајденова администрација је, такође, најавила нови програм под називом "Уједињени за Украјину" који ће обезбиједити поједностављен процес за украјинске избјеглице које желе да дођу у САД.

Амерички предсејдник је најавио и одвојену траншу од 500 милиона долара америчке помоћи украјинској влади.

- Поред тога што појачавамо отпор Украјине на бојном пољу, ми такође, показујемо нашу подршку народу Украјине. Данас САД објављују да намјеравамо да украјинској влади обезбиједимо додатних 500 милиона долара директне економске помоћи - рекао је Бајден.

Он је навео да је упитно да ли предсједник Русије Владимир Путин контролише Мариупољ.

- Још нема доказа да је Мариупољ потпуно пао - нагласио је Бајден.

Он је позвао Путина да дозволи слање хуманитарне помоћи у Украјину и омогући онима који су заробљени унутар челичане у Мариупољу да изађу.