latinica  ћирилица
25/04/2022 |  18:04 ⇒ 18:05 | Аутор: СРНА

Гутерес и Ердоган о дипломатском рјешењу украјинске кризе

Генерални секретар УН Антонио Гутерес и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган разговарали су данас у Анкари о напорима за дипломатско рјешење ситуације у Украјини и отварање хуманитарних коридора, саопштено је из УН.
Гутерес и Ердоган - састанак (ФОТО: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H) -
Гутерес и Ердоган - састанак (ФОТО: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H)

- Генерални секретар је изразио подршку дипломатским напорима Турске око специјалне операције у Украјини. Гутерес и турски предсједник потврдили су хитну потребу за функционалним коридорима за евакуацију цивила и доставу кључне помоћи угроженом становништву - наводи се у саопштењу.

Из УН су истакли да су Гутерес и Ердоган потврдили заједнички циљ који подразумијева да што прије буде пронађено рјешење ситуације у Украјини, те створени услови за помоћ цивилима.

Генерални секретар УН и турски предсједник су, такође, разговарали о утицају операције у Украјини на регионална и глобална питања, укључујући енергенте, храну и финансије.

Састанак Ердогана и Гутереса одржан је у предсједничкој палати у Анкари и трајао је 70 минута.

Гутерес ће сутра отпутовати у Москву, гдје ће се састати са предсједником Русије Владимиром Путином и руским министром спољних послова Сергејем Лавровом.

Генерални секретар УН ће у четвртак, 28. априла, посјетити Украјину.