latinica  ћирилица
26/04/2022 |  08:41 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Гутерес данас са Путином и Лавровом у Москви

Генерални секретар УН Антонио Гутерес разговараће данас у Москви са руским предсједником Владимиром Путином и министром спољних послова Сергејом Лавровом, поводом руске специјалне војне операције која је у току у Украјини.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Ситуација у Украјини вјероватно ће бити главна тема дискусија у Москви, гдје ће Гутерес допутовати из Турске, након јучерашњег састанка са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Замјеник руског министра спољних послва Андреј Руденко изјавио је раније данас да Москва очекује да се са Гутересом разговара о ситуацији у Мариупољу и подручју челичане "Азовстал".

Портпарол УН Фархан Хак потврдио је јуче да се од Гутереса очекује да покрене питање ситуације у Мариупољу током посјете Москви и Кијеву, подсјећа Спутњик.

Руско Министарство одбране саопштило је да прекида сукобе код "Азовстала" како би се омогућио излазак цивила, уколико их има, из зоне сукоба.

Гутерес је прошле седмице позвао на четвородневну паузу у Украјини од Великог четвртка до краја недјеље, православног Васкрса, како би се цивилима омогућио излазак, а хуманитарним конвојима приступ Доњецку, Луганску, Мариупољу и Херсону.

Он ће након састанка са Путином и Лавровом отпутовати у Кијев, гдје ће се састати са предсједником Украјине Володимиром Зеленским и украјинским министром спољних послова Дмитром Кулебом.