latinica  ћирилица
28/04/2022 |  17:54 ⇒ 18:01 | Аутор: РТС

У бугарској влади тврде да могу без руског гаса, предсједник Радев каже да су цинични

Цијена коју Бугарска очекује да добије за нове количине гаса могла би да буде много боља од "Гаспромове", поручује бугарски министар финансија који истиче да неће бити несташица гаса. Предсједник Бугарске Румен Радев сматра потез владе циничним. пишу Ројтерс и Новините, а преноси РТС.
Бензинске пумпе у Бугарској (Фото: EPA-EFE/VASSIL DONEV) -
Бензинске пумпе у Бугарској (Фото: EPA-EFE/VASSIL DONEV)

Бугарски министар финансија Асен Васиљев рекао је да та земља може да надокнади гас који иначе добија од Русије преко других извора, као и да неће бити несташице гаса наредне зиме.

"Гаспром" је јуче обуставио испоруке гаса Пољској и Бугарској јер нису хтјеле да за гас плате у рубљама.

Бугарска годишње потроши три милијарде кубних метара гаса, а више од 90 одсто овог енергента долази баш из Русије.

- Комплетну руску испоруку можемо надомјестити преко јужног гасног коридора, уз доставе из Грчке и Турске, и тај план се управо сада спроводи - рекао је Васиљев новинарима у Бриселу.

Додао је да Софија никада није нарушила уговор који је имала са "Гаспромом", већ да је он једнострано престао да га испуњава.

- Оно што је Брисел веома јасно ставио до знања је да су плаћања у супротности са санкцијама Русији, тако да нема шансе да платимо на начин на који "Гаспром" то захтијева - рекао је Васиљев.

Према његовим ријечима, цијена коју Бугарска очекује да добије за нове количине гаса могла би да буде много боља од "Гаспромове".

Са политиком владе у Софији не слаже се предсједник бугарске Румен Радев. Он је током посјете Шпанији рекао да је "цинично да енергетски најсиромашнија држава ЕУ, са најсиромашнијим становништвом" обећава да ће наћи неко друго рјешење и да ће "платити више".

- Они који могу да приуште да плате више и који доносе одлуке морају да размишљају о онима који то не могу да учине - рекао је Радев.

Да подсјетимо, Васиљев је раније изјавио да Бугарска неће прекидати транзит руског гаса у друге земље, укључујући и Србију.