latinica  ћирилица
03/05/2022 |  16:05 ⇒ 20:03 | Аутор: Агенције

Путин: Москва отворена за дијалог, Кијев неспреман

Руски предсједник Владимир Путин рекао је данас француском предсједнику Емануелу Макрону да је Москва отворена за дијалог са Украјином, али да Кијев није спреман за озбиљан рад, саопштио је Кремљ, а преноси ТАСС.
Владимир Путин (фото:EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK) -
Владимир Путин (фото:EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK)

Двојица лидера разговарала су телефоном о ситуацији у Украјини.

Путин је информисао Макрона о ослобађању Мариупоља и евакуацији цивила из челичане "Азовстал" у складу са договором са генералним секретаром УН Антониом Гутересом, наводи се у саопштењу из Кремља.

Државе ЕУ игноришу ратне злочине украјинских снага и бомбардовање градова и села у Донбасу, рекао је Путин Макрону.

Руски предсједник је додао да је угроженост глобалног снабдијевања храном прије свега посљедица санкција које је увео Запад, додаје се у саопштењу.

Макрон је у телефонском разговору са Путином изразио спремност да сарађује са међународним организацијама и помогне укидању руског ембарга на извоз украјинске хране преко Црног мора, саопштено је данас из Јелисејске палате.

Макрон је, наводи се, поновио да је у Украјини потребан прекид ватре, као и да је рекао Путину да је дубоко забринут због ситуације у Донбасу и Маријупољу, преноси Ројтерс.

- Позвао сам Русију да испуни своју међународну одговорност као чланица Савјета безбједности УН тако што ће зауставити овај разорни напад - навео је Макрон.

ТАС С је пренио да је телефонски разговор Макрона и Путина трајао дуже од два сата.

Ово је први разговор двојице лидера откако је Макрон поново изабран за предсједника Француске 24. априла.