latinica  ћирилица
03/05/2022 |  16:31 ⇒ 18:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Без руског гаса Хрватска на зиму без гријања?

Ако Русија обустави испоруку природног гаса Европској унији, Хрватска ће моћи да попуни највише 30 одсто свог гасног складишта, процијенила је Европска мрежа оператера преносног система за гас (ЕНТСОГ) која окупља компаније за транспорт гаса чланица ЕУ, пише Јутарњи лист, а преноси Тањуг.
Гасовод (фото:  EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT/илустрација) -
Гасовод (фото: EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT/илустрација)

Лист наводи да се у извјештају истиче да у случају обуставе испоруке руског гаса већина чланица ЕУ неће моћи да оствари више од 80 одсто планиране попуне залиха гаса, са значајним одступањима међу њима, преноси Хина.

Према том извјештају, најмање тешкоће у попуњавању својих складишта у том случају имаће Велика Британија, Белгија, Француска, Шпанија и Португал.

За њих ЕНТСОГ процјењује да ће у случају тог сценарија попунити своје залихе гаса измеду 90 и 100 одсто.

У другој групи земаља анализе ЕНТСОГ-а су Њемачка, Холандија и Италија, за које та организација процјењује да би могле да попуне своја складишта између 30 и 60 одсто.

Притом се упозорава да те три државе располажу са 50 одсто складишних капацитета за гас у Европској унији.

Хрватска, заједно с Литванијом, Пољском, Чешком, Словачком, Мађарском, Аустријом, Словенијом, Бугарском и Румунијом, у подјели ЕНТСОГ-а, чини трећу групу чланица ЕУ које ће, према тој анализи, најтеже пребродити евентуални руски ембарго на извоз гаса у ЕУ.

Те ће чланице ЕУ, наводи тај извор, попунити највише 35 одсто својих складишних капацитета природног гаса.