latinica  ћирилица
03/05/2022 |  16:49 ⇒ 16:50 | Аутор: СРНА

У сриједу наставак главног претреса против Амира Кујовића

Пред вијећем Окружног суда у Источном Сарајеву сутра би требало да буде настављен главни претрес на суђењу Амиру Кујовићу из Сарајева који је оптужен за изазивање саобраћајне несреће на Палама 11. августа 2020. године у којој су погинули Данијела и Дарио Хршум.
Окружни суд Источно Сарајево - Фото: РТРС
Окружни суд Источно СарајевоФото: РТРС

У породици Хршум речено је Срни да ће се на сутрашњем рочишту први пут појавити синови настрадалих Илија и Данило, који ће са својим најближим рођацима суду и јавности презентовати доказе не само о Кујовићевој кривици, него и о његовом безобзирном, примитивном и бахатом понашању након ове породичне трагедије, чији је искључиви кривац.

Ова породица истиче да је уз огроман напор зауставила иницијативу великог броја чланова родбине, пријатеља и комшија који су изразили жељу и одлучну намјеру да сутра организовано дођу пред Окружни суд у Источном Сарајеву како би им потврдили подршку.

Хршумови наглашавају да вјерују у професионалан рад правосудних органа и правичан исход овог судског поступка.

Сви чланови ове породице, а Илија и Данило посебно, огорчени су Кујовићевим непримјереним понашањем и провокацијама на друштвеним мрежема путем којих отворено пркоси и Суду и јавности и породици Хршум, и најављују да ће то сутра јасно и гласно и документовати и показати широј јавности.

Према њиховим ријечима, Кујовић се чак и под плаштом короне бахатио по сарајевским локалима, али се није одазивао на позиве Окружног суда у Источном Сарајеву, а кад би некад и дошао понашао се безобразно, игнорантски, индолентно, па је знао чак и да заспи у судници.

- Очекивали смо да ће нам дједови након суђења рећи да су видјели тог Амира Кујовића како плаче, како му је жао што нам је узео родитеље... До данас ништа од тога нисмо дочекали... Кујовић се не каје, он излази по клубовима, објављује слике из својих провода, на његовом лицу не види се да се уопште каје за оно што је учинио нашим родитељима - рекао је Данило.

Неутјешни родитељи два су пута током суђења доживјели непријатност да их Тужилаштво уопште није позвало на рочиште, иако је то његова обавеза, а не могу ни да прихвате чињеницу да је из оптужнице против Кујовића избачен дио у коме је, како тврде, недвосмислено утврђено да је био под дејством наркотика у моменту када је изазвао саобраћајну несрећу у којој су погинули Данијела и Дарио.

Свједок Дејан Гранић испричао је на рочишту 1. марта да је Кујовић возио обијесно када је усмртио супружнике Хршум са Пала, те да је при таквој брзини трагичан епилог несреће био неизбјежан.

Гранић је испричао да је тада својим возилом ишао иза Дарија и Данијеле Хршум тридесетак метара, а сцене стравичне несреће назвао је ужасом.

Он је рекао да је возило у којем су били Хршумови, након судара са "мерцедесом" којим је управљао Кујовић, летјело четири до пет метара уназад.

Дарио и Данијела Хршум погинули су 11. августа 2020. године на магистралном путу Пале-Љубогошта када је на њих великом брзином налетио "мерцедес", којим је управљао Амир Кујовић, за којег је утврђено да није имао возачку дозволу, те да је био под дејством алкохола.

Главни претрес заказан је за 9.00 часова, а вијећем Окружног суда у Источном Сарајеву предсједава судија Зинаида Хусић.