latinica  ћирилица
01/06/2022 |  08:40 ⇒ 08:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: Запад користи Украјину да шири доминацију по свијету

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да западне земље покушавају да мобилишу све друге државе под своје окриље користећи ситуацију у Украјини као изговор.
Сергеј Лавров (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Сергеј Лавров (Фото: МИД России)Фото: Facebook

Лавров је током посјете Саудијској Арабији истакао да актуелни процеси представљају прекретницу у свијету, преноси Спутник.

- У току је формирање мултиполарног свијета, а наше западне колеге које желе да задрже и прошире доминацију, покушавају да спријече ове процесе - рекао је руски дипломата током састанка са генералним секретаром Организације исламске сарадње Хусеином Ибрахимом Тахом.

Лавров је истакао да ова ситуација одражава дубоко укоријењене проблеме у Европи, прије свега у вези са "одбијањем земаља НАТО да испуне обећање дато Совјетском Савезу да се неће ширити на исток".

Руски министар спољних послова је оцијенио као избалансиран и објективан став Организације исламске сарадње, као и Лиге арапских држава и Савјета за сарадњу арапских држава Персијског залива, у вези са оним што се дешава.

- Надам се да ће и наши западни партнери у некој фази схватити потребу да се сагледају свјетски проблеми, договоре начини њиховог рјешавања, не на основу диктата, већ на основу принципа Повеље УН, прије свега принципа који подразумијева поштовање суверене равноправности држава - изјавио је Лавров.

Он је додао да је руска страна спремна за такав дијалог, али "искључиво на равноправној основи и узајамном поштовању".

Шеф руске дипломатије је у понедјељак започео радну посјету земљама Персијског залива, а најприје је отишао у Бахреин, док је јуче стигао у Ријад.