latinica  ћирилица
22/07/2022 |  17:27 ⇒ 21:37 | Аутор: СРНА

Додик - Калабухов: Дејтонско уређење гарант опстанка БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас у Источном Сарајеву са амбасадором Руске Федерације Игором Калабуховом о актуелној политичкој ситуацији и БиХ и региону.
Милорад Додик и Игор Калабухов - Фото: СРНА
Милорад Додик и Игор КалабуховФото: СРНА

Саговорници су указали на значај Дејтонског мировног споразума који гарантује сигурност БиХ и њен опстанак.

Калабухов је поновио став Русије о потреби поштивања Устава БиХ, који је гарант опстанка БиХ и равноправности два ентитета и три конститутивна народа, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да је дејтонски Устав гарант опстанка БиХ, те да Русија подржава очување територијалног интегритета и дејтонског уређења БиХ.

Додик и Калабухов разговарали су и о значајним пројектима који су договорени приликом његове недавне посјете Санкт Петербургу, међу којима је и изградња гасовода за Републику Српску, који би омогућио снадбјевање гасом и корисника у Федерацији БиХ по нижим цијенама, за шта се Додик заложио код званичника Руске Федерације.

Додик је замолио амбасадора Калабухова да пренесе изразе захвалности предсједнику Русије и министру спољних послова Владимиру Путину и Сергеју Лаврову на топлој добродошлици и гостопримству током његове посјете Санкт Петербургу.