latinica  ћирилица
14/09/2022 |  19:24 ⇒ 19:43 | Аутор: Б92

Крај италијанске бајке – Француска у полуфиналу

Кошаркаши Француске побиједили су Италију резултатом 93:85 у четвртфиналу Евробаскета.
Италија - Француска (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER) -
Италија - Француска (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER)

Репрезентација Француске је преко Италије дошла међу четири најбоље репрезентације Европе и за финале ће се борити са бољим из дуела Словенија – Пољска.

Италија је своје учешће на Евробаскету завршила у четвртфиналу, али су у рунди раније побиједили Србију и елиминисали је са турнира.

Прва четвртина је била изузетно ефикасна, са чак 47 поена и 10 постигнутих тројки, а Французи су стекли предност 27:20.

Ђанмарко Поцеко се одлучио за сличну тактику као против Србије, гдје Мели излази високо и тјера противничког центра што даље од рекета, али је Гобер то добро читао и успио да се прилагоди.

Еван Фурније је одмах на старту почео да погађа и за неколико минута убацио 9 поена, док му је одговорио Симоне Фонтекио са 8 убачених поена, а у другој дионици је акције било знатно мање.

Обе екипе постигле су по 11 поена, Италијани су у неколико наврата успијевали да запријете, али су изабраници Венсана Колеа сваки пут успјели да одбију налет и на полувремену имали вођство 38:31.

У трећој четвртини се дешава фуриозни налет Италијана и у том периоду од 10 минута убацили су исти број поена као у читавом првом полувремену – 31, погађао је Спису, Николо Мели је био незаустављви, а сјајне моменте је приказао и Симоне Фонтекио.

Французи су потпуно пали, нико није преузимао улогу хероја и послије великог преокрета и драме се ушло у посљедњу дионицу са предношћу Италијана 62:56.

И тамо је личило на то да ће побједу однијети "Азури" и да ће послије Србије шокирати још једну репрезентацију која је била међу фаворитима, али је Томас Ертел узео ствари у своје руке када је то било најпотребније и изборио продужетак.

Тамо му се прикључио и сјајни Гобер па су након петоминутног продужетка однијели тријумф резултатом 93:85.

Марко Спису и Симоне Фонтекио убацили су по 21 поен, 12 је додао Датоме, а 10 Мели. На другој страни, 20 поена сјајног Ертела, 19 Гобера, 17 Фурнијеа и 15 Јабуселеа.