latinica  ћирилица
16/11/2022 |  08:15 ⇒ 10:25 | Аутор: sputniknews.com

Бајден: Прелиминарне информације оспоравају тврдње да је ракета лансирана из Русије

Прелиминарне информације оспоравају тврдње да је ракета, која је пала у Пољској, лансирана из Русије, изјавио је предсједник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден.
Џо Бајден (Фото: EPA/BAY ISMOYO/POOL) -
Џо Бајден (Фото: EPA/BAY ISMOYO/POOL)

- Постоје прелиминарне информације које то оспоравају. Не желим ништа да кажем, док све не истражимо - рекао је он одговарајући на питање да ли је рано да се каже да је ракета лансирана из Русије.

Амерички предсједник је додао, да је мало вјероватно да је ракета лансирана из Русије, ако се погледа путања, али ће се истражити.

Бајден је разговарао са новинарима након састанка са свјетским лидерима на самиту Г20, који је сазван због инцидента у Пољској.

Пољски медији су 15. новембра објавили да су двије ракете пале на територију Пољске у близини границе са Украјином. Након тога премијер Пољске сазвао је састанак Комитета Савета безбједности.

Министарство одбране Русије је саопштило да изјаве Пољске о "руским ракетама" су намјерна провокација у циљу ескалације ситуације, руским средствима нису изведени никакви удари у близини украјинско-пољске границе.

Пшеводув је градћ који се налази на пет километара од границе са Украјином. Познато је да су службе примиле поруку о експлозији прије 16 часова. Прво су саопштили о двоје погинулих и уништеном трактору.