latinica  ћирилица
18/11/2022 |  15:17 ⇒ 16:12 | Аутор: РТРС

Бањалука: Студенти здравствених наука из Србије у посјети Медицинском факултету

Медицински факутет у Бањалуци био је домаћин студентима медицинских факултета из Косовске Митровице, Београда, Новог Сада, Крагујевца и Ниша, који су се упознали са принципом функционисања, али и Центром за биомедицинска истраживања који је у склопу бањалучког факултета.
Бањалука - Медицински факултет - посјета студената здравствени наука из Србије - Фото: СРНА
Бањалука - Медицински факултет - посјета студената здравствени наука из СрбијеФото: СРНА

Бањалучки Економски факултет своја врата отворио је некадашњим студентима, уз чију помоћ је отворен нови и савремени мултимедијални кабинет, који ће служити будућим генерацијама.

Студенти бањалучког Медицинског факултета домаћински су дочекали и угостили 25 колега из Србије. Упознали су их са просторијама намијењеним за практички, али и истраживачки дио. Љубав према медицини и алтруизам заједнички су студентима са обје стране Дрине.

- Изузетно сам одушевљен Медицинским факултетом у Бањалуци. Имали смо прилику да се упознамо са просторијама, да видимо Центар за истраживања гдје су нам колеге из Студенског парламента и декан показали и објаснили које све методе раде у истраживању - рекао је Слађан Трајковић предсједник Студентског парламента, Косовска Митровица.

Предсједник Организационог одбора научно-стручног скупа "Студенти у сусрет науци" Владан Гачић рекао је да су гости из Србије данас имали прилику да виде све методе које се користе у Центру за биомедицинска истраживања.

Да се труд и рад итекако исплате, доказао је и декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић.

- Студенти нашег факултета аутоматски добијају прилику, зато што су били најбољи да буду награђени и уколико желе да се баве истраживачким радом, могу да рачунају на Центар за биомедицинска истраживања и ове године смо примили неколико младих колега, који су имали високе просјеке, тако да смо о свему томе упознали наше студенте госте - додао је Шкрбић.

А ништа мањи број врсних стручњака изњедрио је и бањалучки Економски факултет. Међу њима и Борис Бајић, који каже да су сарадња и симбиоза теорије и праксе први корак ка успјеху.

- Оно што смо хтјели да урадимо са једном оваквом иницијативом коју је декан препознао и подржао је да направимо један корак даље. Опрема је чисто оруђе и алат, суштина је у томе да студентима приближимо управо рјешења праксе и искуства каква ми срећемо широм свијета - истакао је Борис Бајић генерални директор компаније Адакта.

Сарадња свјетских и домаћих компанија и Економског факултета на обострано је задовољство, а нарочито када су на челу некадашњи врхунски студенти Универзитета у Бањалуци.

- Оно што је важно, да у тој сарадњи наши студенти добијају боље услове за студирање, додатна знања, а и професори и истраживачи. Са друге стране, институције са којима сарађујемо добијају добре кадрове које ми овде школујемо, резултат такве сарадње је и овај мултимедијални кабинет - истакао је Миленко Крајишник декан Економског факултета, Бањалука.

Улагањем у образовање младих, улажемо у јачу и стабилнију Српску. Стручњаци, али и они који ће то тек да постану најбољи су амбасадор наше Републике широм свијета.