latinica  ћирилица
26/12/2022 |  22:13 ⇒ 27/12/2022 | 07:28 | Аутор: РТС

Подигнута пуна борбена готовост Војске и полиције Србије

Предсједник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић наредио је да Војска Србије и све јединице МУП-а буду у највишем степену борбене готовости.

- Предсједник Србије као врховни командант је вечерас наредио да Војска Србије од ноћас буде у највишем степену борбене готовости, односно приправности до нивоа употребе оружане силе, односно оружаног потенцијала Војске Србије - рекао је министар одбране Србије Милош Вучевић.

Како ја навео, "то нас подиже на највиши ниво до акције који спроводи Војска Србије чувајући територијални интегритет и суверенитет Србије и штитећи све грађане Србије и спречавајучи прогром и терор над Србима ма гдје живе".

И министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић изјавио је да је сходно наређењу наложио подизање пуне борбене готовости свих јединица МУП-а.

- Сходно наређењу предсједника Републике и врховног команданта Војске и оружаних снага Србије Александра Вучића, наложио сам подизање пуне борбене готовости свих јединица МУП-а, Жандармерије, САЈ-а и Полицијске бригаде, колико одмах да се ставе под команду начелника генералштаба и поседну положаје предвиђене оперативним планом - изјавио је Гашић.

Он је то изјавио након што је предсједник Србије наложио да се предузму све мјере како би се заштитио српски народ на Косову и Метохији, а премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наредио пребацивање својих снага на сјевер покрајине.