latinica  ћирилица
20/01/2023 |  18:18 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

Мазалица: Одлуке Уставног суда - тежња политичког Сарајева да потчини Српску

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да Уставни суд БиХ доноси широку лепезу одлука чији је циљ да БиХ конституишу на начин супротан Дејтонском мировном споразуму и да је то тежња политичког Сарајева да потчини Републику Српску и њен политички и правни субјективитет.

Након што је Уставни суд БиХ данас укинуо члан Закона о застави БиХ у дијелу који гласи "заједничких институција или институција којом управљају заједничке институције или која је одговорна заједничким институцијама", Мазалица је рекао да је термин заједничке институције нешто што се користило у законодавству и није било потребе да Уставни суд одлучује о овим питањима.

- Ово је очигледно договорено између Дениса Звиздића и Уставног суда у којем сједе представници СДА, како би се у даљим тумачењима Устава институције БиХ тумачиле као надређене ентитетима - рекао је Мазалица Срни.

Он је истакао да се у самом Уставу јасно види да БиХ чине ентитети, као и да се само саглашноћу ентитета надлежности могу пренијети на ниво БиХ.

Одлучујући о захтјеву Дениса Звиздића за оцјену уставности члана пет Закона о застави БиХ, Уставни суд БиХ је утврдио да овај члан у дијелу који гласи "заједничких институција или институција којом управљају заједничке институције или која је одговорна заједничким институцијама" није у складу са Уставом БиХ и укинуо га је.

У овој одлуци Уставни суд је навео да је законодавац додавањем одреднице "заједничке" испред израза "институције" промијенио смисао члана Устава БиХ који прописује постојање искључиво "институција БиХ".