latinica  ћирилица
07/03/2023 |  17:31 ⇒ 17:58 | Аутор: СРНА

Прњавор: Изложба посвећена бану Стефану Другом Котроманићу

У просторијама Народне библиотеке у Прњавору данас је отворена изложба посвећена бану Стефану Другом Котроманићу поводом 700 година од почетка његове самосталне владавине.
Прњавор: Изложба Дејана Дошлића - Фото: СРНА
Прњавор: Изложба Дејана ДошлићаФото: СРНА

Аутор изложбе Дејан Дошлић са Филозофског факултета у Бањалуци рекао је Срни да је на овај начин покушао широј јавности приказати живот и владавину једне од најзначајнијих личности у историји средњовјековне Босне.

- Посјетиоци ће моћи да виде родословно стабло породице бана Стефана, дио изложбене поставке посвећен је економском успону средњовјековне Босне јер је у вријеме његове владавине дошло до развоја рударства, ковања новца, трговине и градова, свих елемената који су помогли каснијем јачању и развоју државе, а један пано посвећен је и његовој смрти - навео је Дошлић.

Он је истакао да су посебно занимљиви феномени из периода владавине Стефана Другог Котроманића, прије свега светац заштитник средњовјековне Босне Свети Григорије чудотворац, појашњење ко су били добри Бошњани и шта је Црква босанска.

- Иако изложба није обимна било је потребно доста времена да се текст, слика и фотографије уклопе у једну цјелину разумљиву не само историчарима, него и посјетиоцима - каже Дошлић.

Директор Народне библиотеке у Прњавору Душан Марић нагласио је да ова установа често за суграђане организује предавања са историјском тематиком, у чему одличну сарадњу имају са бањалучким Филозофским факултетом, а у госте су им долазили и предавачи из Београда, Новог Сада, Косовске Митровице.

- Наши суграђани су имали прилику да више сазнају о цјелокупном историјском периоду од средњег вијека до данас и драго нам је што за свако предавање влада велика заинтересованост - рекао је Марић Срни.

Он је најавио да ће у Народној библиотеци у сарадњи са Српским просвјетним и културним друштвом "Просвјета" из Прњавора и Бањалуке бити одржано предавање и промоција књиге "Српски просветитељи", као и предавање у сарадњи са Академијом наука и умјетности Републике Српске.

Изложбена поставка посвећена животу и владавини бана Стефана Другог Котроманића биће отворена за посјетиоце у наредних 14 дана.