latinica  ћирилица
25/05/2023 |  09:00 ⇒ 09:02 | Аутор: РТС

Ђерлек: Дјечак рањен у ОШ "Владислав Рибникар" вјероватно наставља лијечење у Чикагу

Државни секретар Министарства здравља Србије доктор Мирсад Ђерлек рекао је да се 11 рањених у пуцњавама у ОШ "Владислав Рибникар" и у околини Младеновца и Смедерева још налази на болничком лијечењу.
Мирсад Ђерлек - Фото: ТАНЈУГ
Мирсад ЂерлекФото: ТАНЈУГ

- На Институту за мајку и дијете је пацијент који има озбиљне компликације због повреде вратне кичме и он ће вјероватно наставити лијечење у Чикагу – спремамо документацију и држава ће сносити све трошкове - рекао је Ђерлек гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Како објашњава, сви пацијенти су имали политрауме и морали су да нараве приоритете приликом збрињавања.

У КБЦ Земун је пацијент са ортопедским проблемима, док је деветоро рањених у Ургентном центру. Сви су стабилно и ван животне опасности.

У најтежем стању су пацијент (1997) коме је одстрањен бубрег, а очекује се и интервенција на крвним судовима, затим пацијент (1972) са повредом грудног коша који очекује ортопедску операцију.

Дјевојци (2005) која је задобила двије прострелне ране је одстрањен бубрег, њој је повријеђена јетра и имала је операцију дебелог цријева.

- Очекујемо још операција како бисмо је оспособили за пуштање кући - рекао је Ђерлек.

Истиче да ће бити потребно много времена да се сви пацијенти опораве, да слиједи рехабилитација, као и да ће бити потребна психосоцијална подршка.

- Овако стресне ситуације које нико није очекивао остављају озбиљне посљедице по ментално здравље – на родитеље, ученике, наставнике. Сигуран сам да ћемо обезбиједити квалитетну здравствену услугу за све који су ово доживјели - рекао је Ђерлек.