latinica  ћирилица
27/02/2024 |  12:57 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Којић: Неприхватљиво одузимање надлежности формирањем врховног суда

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да је приједлог посланика Дениса Звиздића о успостављању врховног суда БиХ апсолутно неприхватљив, јер би то значило потпуно одузимање надлежности ентитетским судовима.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је навео да је Звиздићев приједлог неприхватљив, јер жели да се оснује врховни суд БиХ, као највиши касациони суд у БиХ који би био једини тумач права и који би рјешавао по жалбама на одлуке ентитетских врховних судова.

- Када би посматрали и да постоји уставна могућност нечега таквог, то би стварало једну врсту правне несигурности - рекао је Којић уочи сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном реду је Звиздићев приједлог закона о врховном суду БиХ.

Којић је додао да не схвата зашто Звиздић "гура" закон за који унапријед зна да неће добити подршку посланика СНСД-а и странака које су у коалицији са СНСД-ом.

- Надам се да ни опозиција неће дозволити да се у потпуности узурпира ентитетска надлежност над правосуђем која је успостављена Дејтонским мировним споразумом, уставима Републике Срспке и Федерације БиХ и Анексом четири Дејтонског мировног споразума - рекао је Којић за Срну.

Којић је подсјетио на договор коалиционих партнера на ниову БиХ о успостављању апелационог одјељења Суда БиХ.

- То је потребно да се успостави и прелиминарни договор и надлежности уопште нису спорне, спорно је само сједиште, јер из ФБиХ споре да то буде у Бањалуци - подсјетио је Којић.