X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/07/2014 |  11:20 | Извор: РТРС

К.Варош: Фонд библиотеке обогаћен је са 170 наслова

Фонд Народне библиотеке у Котор Варошу обогаћен је са 170 поклоњених наслова у оквиру сталне акције даровања књига. Такође, у току је акција припкупљања књига за поплављене библиотеке у Добоју, Шамцу и Челинцу.

Књижни фонд народне библиотеке обогаћен је новијом литературом, али и са дјелима која имају непролазну вриједност. И овај пут бројни Которварошани, они старији али и млађи, одазвали овој акцији. Онима којима књига више није неопходна библиотекари поручују да учествују у акцији прикупљања књига.

"Књижни фонд народне библиотеке је обогаћен за 170 књига до сада. Књиге су нам поклонили истакнути которварошки пјесник Петар Ђаковић, породица Петковић из Бањалуке, Народна универзитетска библиотека Бањалука и други читаоци", рекла је Николина Трифковић, в.д. директор ЈУ Народна библиотека Котор-Варош.

Друштво библиотекара Републике Српске покренуло је акцију прикупљања књига за библиотеке у поплављеним подручјима, у којима је књижни фонд оштећен или уништен. Иницијативу је подржала и Народна библиотека у Котор Варошу.

"Ми смо се одазвали акцији и вјерни читаоци нам доносе књиге. До септембра ћемо прикупити много књига и то ћемо све урадити у сарадњи са Друштвом библиотекара које ће прослиједити те књиге за библиотеке у поплављена подручја", истакла је Мирела Шугић, библиотекарка.

Због финансијских проблема већ дужи низ година библиотекари из Котор Вароша не иду на београдски сајам књига, гдје се може набавити одговарајућа стручна литература, која недостаје овој установи.

"Зато редовно посјећујемо сајам у Бањалуци, трудимо се да купимо стручну литературу за студенте, нешто имамо нешто ћемо набавити. Надам се да ће и студенти бити задовољни, али још увијек нам недостаје стручне литературе", додала је Шугићева.

Традиција которварошког бибилотекарства је дуга, а број чланова стандардан, око 100 читалаца. Радионице, округли столови, литерарни конкурси и гостовања књижевника само су неки од бројних садржаја који су предвиђени Програмом рада Народне библиотеке Котор Варош за ову годину.