X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/07/2014 |  12:34 | Извор: СРНА

Порфирије преузео Митрополију загребачко-љубљанску

Његова светост патријарх српски Иринеј увео је данас у трон новог митрополита загребачко-љубљанског Порфирија, чиме је он постао духовни пастир православних вјерника који живе на територији Хрватске и Словеније.

Нови митрополит загребачко-љубљански Порфирије преузео је данас ту епархију Српске православне цркве и позвао вјернике у Хрватској и Словенији да остварују права која им гарантују ове двије чланице Еуропске уније, "и хришћанство".
На крају тросатне свечаности у Саборној цркви Преображења Господњег у Загребу, која је почела богослужењем, а наставила се обредом увођења у службу, митрополит Порфирије примио је жезло епархије од поглавара СПЦ-а партијарха Иринеја.

Свечаност поводом устоличења митрополита Порфирија

Он је захвалио присутнима, међу којима је био велики број пријатеља и вјерника, представника власти, као и старјешина вјерских заједница, и рекао да ће слиједити јеванђељски пут, неговати јединство у Христу и заговарати љубав међу вјерницима и народима.
Српски патријарх Иринеј пожелио је митрополиту Порфирију успјех, прије свега у апостолском и мисионарском раду, да кроз Христову љубав води свету мученичку епархију и да сачува идентитет свог народа, његов говор и писмо.
Патријарх Иринеј је изразио наду да ће у земљи у коју долази Порфирије бити довољно мјеста за све који живе и који су у њој живјели.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије

Митрополит Порфирије је рекао да ће настојати да јача самосвијест вјерника и људи, јер је, како је казао, очување духовног идетитета предуслов живота у сваком смислу и да је самосвијест услов за препознавање сваког другог као себе.
У своје митрополитске обавезе убројио је политичко дјеловање у смислу његовања заједничког добра, а не свекодоневне политике.


"Црква није одвојена од друштва, а угрожене породице, разне врсте екстремизама, пад наталитета, загађење животне средине, пољуљане и угрожене многе традиционалне вриједности траже заједничко дјеловање
свих, казао је митрополит Порфирије.

Он је позвао вјернике у Хрватској и Словенији да остварују права која им гарантују те државе чланице Еуропске уније и хришћанство. Истичући своју посвећеност дијалогу, казао је да је прије свега Србин који воли свој народ, али и сваког другог човјека као "икону Божју" и додао да је свјестан да ће на обје стране бити оних који ће "бацати камење на мостоградитеље".

Устоличење митрополита загребачко-љубљанског Порфирија

"На такво га дјеловање, каже, упућује и Петар Прерадовић, на чијем тргу се налази Саборни храм, који је својим животом спајао народе. Неће ми бити тешко да волим бијели и опјевани Загреб и то јавно, а не тајно као што пјева Арсен Дедић, особа која, такође, спаја народе", казао је митрополит Порфирије и захвалио се хрватској јавности због тога што му је медијски препремила дивну добродшлицу.

Свечаности су присустововала 22 поглавара православних цркава међу којима и поглавар Кипарске православне цркве и Атниохијске православне цркве из Сирије.

Светој архијерејској литургији у храму Преображења Господњег у Загребу, осим бројних свјетских православних заједница, присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија и министар иностраних послова Србије Ивица Дачић.

Горан Мутабџија и Ивица Дачић на церемонији устоличења митрополита Порфирија

Литургији су присуствовали и представници Католичке цркве, те истакнуте личности из политичког и јавног живота Србије и Хрватске.

Митрополит Порфирије одличан избор

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да је устоличење новог митрополита загребачко-љубљанског Порфирија изузетно важан догађај за српску заједницу, не само за православне вјернике на подручју Хрватске, односно Митрополије, већ и генерално пошто је ријеч о изузетно важној улози у јавном животу у Хрватској.

Свечаност поводом устоличења митрополита Порфирија

"Улога митрополита загребачко-љубљанског улога је једног од најистакнутијих српских представника у јавном животу уопште и у дипломатским круговима и у односима са другим вјерским заједницама, а и у односу са властима Хрватске", нагласио је Радојичић, који је присуствовао устоличењу митрополита Порфирија.

Српска са радошћу гледа на устоличење Порфирија

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је Срни да Српска са великом радошћу гледа на устоличење новог митрополита загребачко-љубљанског Порфирија, а у том контексту и рјешавање свих отворених питања с циљем хришћанске љубави, разумијевања и помирења.

Свечаност поводом устоличења митрополита Порфирија

"Присуство предсједника Народне скупштине Републике Српске Игора Радојичића и моје, у име предсједника Републике Милорада Додика, на устоличењу новог митрополита јасно показује опредјељење званичних институција Српске да и Република Српска са својим народом жели бити на правом путу - путу помирења и хришћанске љубави", рекао је Мутабџија.