X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
03/08/2014 |  20:18 | Извор: СРНА

Промоција Зеленгоре и боровнице

Излетом на зеленгорско језеро Доње баре данас је завршена традиционална манифестација "Дани боровнице" у организацији Туристичке организације општине Фоча и Националног парка "Сутјеска".
Фоча-берба боровница - Фото: СРНА
Фоча-берба боровницаФото: СРНА

По зеленгорским пропланцима у околини језера излетници су брали боровнице, које су ове године добро родиле, а у току дана на заједничком ручку придружили су им се и учесници планинарске акције "Језера Зеленгоре", која је саставни дио "Дана боровнице".

Осим црних бобица, излетници су брали и љековито биље, којег на овој планини, такође, има у изобиљу. Око 70 планинара из БиХ, Србије и Црне Горе, који су учествовали у акцији "Језера Зеленгоре", претходна два дана обишли су шест од осам глечерских језера, колико их има на овој планини. Они су данас препјешачили дуг пут од Орловачког језера, гдје је био базни камп, преко највећег врха Зеленгора - Брегоча, високог 2.014 метара, те преко Угљешиног врха, до Горњих и Доњих бара.

Зоран Грчић из Бачког Маглића, који је члан новосадског ПД "Железничар", каже да је у акцији учествовало шест чланова овог друштва, међу којима и двоје дјеце.

У ТО општине Фоча кажу да је циљ ове манифестације промоција природних љепота Националног парка, али и правилног начина бербе боровница, без употребе "чешљева", којима се оштећују боровњаци. Ове године откупне цијене су веома ниске и крећу се од 1,5 до двије КМ за килограм непребране боровнице.