X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/07/2014 |  14:38 | Извор: СРНА

Устоличен епископ аустријско-швајцарски Андреј

Његова светост патријарх српски Иринеј данас је у цркви Вазнесења Христовог у Бечу увео у трон новог епископа аустријско-швајцарског Андреја.
Црква Васкрсења Христовог у Бечу - Фото: СРНА
Црква Васкрсења Христовог у БечуФото: СРНА

Светој архијерејској литургији и устоличењу новоизабраног епископа присуствовао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић, владике Српске православне цркве, те највиши представници Католичке цркве Аустрије, државних власти, многих црквених организација и установа из свијета.

Чину интронизације присуствовале су и званице из Србије, Републике Српске, Грчке, Русије, Румуније, Бугарске, Њемачке.

Присутни су били и монаси из светогорских монашких заједница, професори Православног института при Минхенском унивезитету, гдје је архимандрит Андреј спремао докторску дисертацију, представници Свјетског савјета цркава и Конференције европских цркава.

За епископа аустријско-швајцарског Епархије Аустрије-Швајцарске-Италије и Малте са сједиштем у Бечу именовао га је Свети архијерејски сабор СПЦ у мају ове године са мјеста викарног епископа и шефа кабинета патријарха српског.

 

 

Епископ Андреј говори више страних језика - њемачки, грчки, италијански, енглески и француски, служи се руским, латинским, јеврејским и арапским језиком.

Познат је као један од најбољих познавалаца црквеног појања, свира гитару, а у народу је познат као одушевљен предавач и надахнут проповедник Христове благовијести, док се његове бесједе издају у мултимедијалном формату на интернету.

За вријеме грађанског рата у бившој Југославији, од 1992. до 1995. и 1999. године, био је познат као духовник ратној сирочади, ратним инвалидима и избјеглицама које је прихватао и збрињавао, као сабрат манастира Ковиља и службеник Српске Патријаршије, у сарадњи са црквеним институцијама у Грчкој, Њемачкој, Аустрији, Италији и Француској.

Епископ Андреј /Ћилерџић/ рођен је 21. августа 1961. у Оснабрику, у Њемачкој као други син протојереја-ставрофора Добривоја Ћилерџића и мајке Маријане. У мају 2014. године, на званичан позив његовог родног града Оснабрика, свечано се уписао у златну књигу града.

 

Новоизабрани епископ аустријско-швајцарски Андреј

 

Послије матуре боравио је на Светој гори, а Богословски факултет је завршио у Београду 1986. године, док га је у манастиру Високим Дечанима, 1987. године замонашио његов духовник, тада јеромонах, а сада епископ бачки Иринеј.

Школовао се и у иностранству на студијама француског језика у Босолеју/Монте Карлу, у Француској, а службовао је као доцент за комуникацију и савјетник за запошљавање на Економском институту при Министарству рада града Диселдорфа и на Институту за православну теологију Универзитета у Минхену.

У Минхену је богослужио у грчком православном храму Свих Светих, као и у капели Светог Николаја Руске Заграничне Цркве града Минхена.

Члан је више европских мировних иницијатива и удружења - Аустријског форума "Пут наде" у Грацу, Друштва њемачко-српског пријатељства у Минхену, Грчког музичког удружења у Минхену, Академије за социјалну, националну и културну сарадњу у Вуперталу.