latinica  ћирилица
30/04/2024 |  22:31 ⇒ 01/05/2024 | 08:08 | Аутор: СРНА

Јенча: Позив свим странама да раде на помирењу

Напредак и трајни мир у БиХ могу се остварити само бољим разумијевањем прошлости кроз тражење истине и признавање одговорности, а сви у БиХ треба да раде на помирењу и борби против говора мржње, изјавио је помоћник генералног секретара УН за Европу, централну Азију и Америку Мирослав Јенча.
Мирослав Јенча (Фото: EPA-EFE/DUMITRU DORU) -
Мирослав Јенча (Фото: EPA-EFE/DUMITRU DORU)

Он је на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку о ситуацији у БиХ подсјетио да постоји консензус лидера на нивоу БиХ да су евроинтеграције најбољи пут за стабилност БиХ.

Јенча је навео да је генерални секретар УН Антонио Гутерес подржао напоре БиХ на путу евроинтеграција и сарадњу са свим структурама у земљи.

Према његовим ријечима, Гутересов помоћник за питања геноцида изразио је забринутост због онога што је назвао сецесионостичким пријетњама, порицањем наводног "геноцида" и величања људи које је назвао ратним злочинцима.

Јенча сматра да "таква реторика представља пријетњу за помирење у БиХ".

- Генерални секретар позивао је све у региону и шире да се боре против говора мржње и наратива застрашивања. Сви морају да то испоштују, укључујући медије. Сви морају да промовишу помирење, а институције треба да помогну да се све стране констукривно суоче са прошлошћу и да раде у корист напретка свих гражђања у БиХ - додао је Јенча.