latinica  ћирилица
30/04/2024 |  23:18 ⇒ 23:20 | Аутор: СРНА

Шмит позива на Дејтон и критикује Српску

Кристијан Шмит рекао је у обраћању Савјету безбједности да у БиХ постоји могућност за политичку нестабилност, што се може спријечити враћањем на Дејтонски споразум, поготово када ЕУ нуди пут интеграција.
Кристијан Шмит  (Фото:YouTube/Screenshot) -
Кристијан Шмит (Фото:YouTube/Screenshot)

Шмит је већи дио излагања путем видео-линка посветио критикама на рачун Републике Српске чије руководство, како је рекао, "непрекидно говори о отцјепљењу, одвајању ентитета" од БиХ.

Иако му именовање није потврдио Савјет безбједности УН, Шмит тврди да је "његов мандат да надзире спровођење Општег оквирног споразума за мир".

- Ја морам бити гаранција постојања ентитета, који су дијелови БиХ, која има међународни субјективитет - каже Шмит, којег представница Малте Ванеша Фрејзир није најавила као високог представника.

Он је више пута поновио да је Република Српска саставни дио БиХ.

Шмит је навео да је предсједник Републике Српске Милорад Додик "недавно изјавио да Бошњаци могу имати 25 одсто територије, што су неки схватили као простор за етничке инциденте".

Он је оцијенио да је писмо које је УН упутила српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић "не поштује правни оквир БиХ".